Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen van Hans Berends (Leefbaar Utrecht) aan College B&W voor de gemeenteraads-vergadering van donderdag 13 oktober 2005.

Vorige week was het 'de week van de toegankelijkheid'. In dat kader heeft Disability Affairs een quick-scan gedaan langs een aantal wijkbureaus. Zonder hier nu op concrete voorbeelden in te gaan, is de conclusie schrikbarend te noemen: De inmiddels vijf jaar oude aanbevelingen van het Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht (SOLGU) voor een betere toegankelijkheid van de wijkbureaus voor minder validen zijn stuk voor stuk niet uitgevoerd.

En dat geeft te denken over de klantvriendelijkheid van de gemeente Utrecht. En dat moet wat Leefbaar Utrecht betreft op zeer korte termijn aangepakt worden. Daarom de volgende vragen aan het College:

1. Is het College bekend met de rapportages van zowel SOLGU als Disability Affairs?
2. Zo ja, waarom is er de afgelopen vijf jaar niets gedaan met de aanbevelingen van SOLGU?
3. Is het College bereid de aanbevelingen van SOLGU nog dit kalenderjaar uit te voeren?
4. Is het College tevens bereid de overige gemeentelijke gebouwen met publieksfuncties door SOLGU en/of Disability Affairs te laten testen op de gebruiksvriendelijkheid voor minder validen? Om - vanzelfsprekend - ook deze aanbevelingen op zo kort mogelijke termijn uit te voeren.
5. Is het College bereid om bij de ingebruikname van nieuwe gebouwen, zoals bijvoorbeeld het stadskantoor en het nieuwe wijkbureau (Noord)oost, gebruik te maken van een Handicap Effect Rapportage?


---- --