European Union



IP/05/1258

Brussel, 12 oktober 2005

Havenontvangstvoorzieningen om verontreiniging van de zee te voorkomen: de Europese Commissie zendt met redenen omklede adviezen naar zeven lidstaten

De Commissie heeft vandaag met redenen omklede adviezen - de laatste stap voordat een formele klacht bij het Hof van Justitie aanhangig wordt gemaakt - gezonden naar België, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Portugal en Slovenië wegens niet-naleving van de EU-wetgeving inzake de verbetering van de beschikbaarheid en het gebruik van havenontvangstvoorzieningen voor scheepsafval en ladingresiduen.

De Commissie heeft besloten met redenen omklede adviezen te zenden naar zeven lidstaten wegens het niet adequaat ten uitvoer leggen van een in 2000 vastgestelde richtlijn . Met de richtlijn wordt beoogd lozingen van scheepsafval en ladingresiduen in zee door schepen die EU-havens gebruiken, te verminderen. Zij voorziet in de beschikbaarheid en het gebruik van havenfaciliteiten die bestemd zijn om dergelijke afvalstoffen en residuen te ontvangen en te behandelen, waardoor de bescherming van het maritieme milieu wordt verbeterd.

Deze Richtlijn houdt ondermeer de verplichting in voor de lidstaten om afvalontvangst- en afvalverwerkingsplannen te ontwikkelen, goed te keuren en uit te voeren voor al hun havens, met inbegrip van vissers- en jachthavens. Deze plannen vormen een essentieel element om ervoor te zorgen dat de havenontvangstvoorzieningen voldoen aan de behoeften van de schepen die normaal van de havens gebruik maken, dat de exploitatie ervan geen onnodige vertraging voor de schepen veroorzaakt en dat eerlijke, transparante en niet-discriminerende prijzen worden toegepast.

De lidstaten dienden tegen 27 december 2002 afvalontvangst- en afvalverwerkingsplannen te hebben opgesteld voor al hun havens.
---

Richtlijn 2000/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van 27 november 2000 betreffende havenontvangstvoorzieningen voor scheepsafval en ladingresiduen (PB L 332 van 28.12.2000, blz. 81).