Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Bericht uit Pakistan
Onderwerp: Bericht uit Pakistan
Uitzenddatum: Wo. 12 oktober 2005, 20.30u
Verslaggeving: Aart Zeeman

Na een dag van harde wind en regen, is de hulpverlening in Pakistan en India vanmorgen weer op gang gekomen. De hulpverlening verloopt zeer moeizaam: er is gebrek aan alles en veel ziekenhuizen zijn met de grond gelijk gemaakt. Verslaggever Aart Zeeman is met Stichting Vluchteling in Pakistan en bericht over de situatie.

Helikopters
De meeste wegen in het door de aardbeving getroffen gebied zijn niet of nauwelijks begaanbaar. Helikopters vliegen naar het rampgebied om medicijnen en voedsel af te leveren. Gisteren werd de hulpverlening ernstig gehinderd door het slechte weer.

'Hoop vervliegt'
Reddingsteams hebben bewoners van de vele verafgelegen dorpen in het bergachtige gebied nog steeds geen hulp kunnen bieden. Een VN-functionaris heeft anoniem verklaard dat âde zaken verbeteren, maar de hoop vervliegt in gebieden die door reddingswerkers nog niet zijn bereikt.â

Uitbraak van mazelen
De Verenigde Naties zijn bezorgd over de gezondheidssituatie. Er is kans op uitbraak van mazelen en malaria is zich al aan het verspreiden in sommige delen van de getroffen regio. Verder is er een groot tekort aan schoon drinkwater. Hierdoor is de kans op uitbraak van besmettelijke ziektes groot.

Nachten steeds kouder
Een ander punt van zorg is het weer. De komende weken worden de nachten steeds kouder. Zoân 2,5 miljoen mensen zijn door de aardbeving dakloos geworden. Voor de autoriteiten heeft het verschaffen van onderdak de eerste prioriteit.

Afghaanse vluchtelingen
Onder de daklozen bevinden zich veel Afghaanse vluchtelingen. Volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN, Unhcr, zijn zes kampen voor deze vluchtelingen zwaar getroffen. Honderdduizenden vluchtelingen verblijven sinds de jaren tachtig aan de grens met Afghanistan. Stichting Vluchteling is in dit gebied actief voor hen.

Giro 800800
De SHO, Samenwerkende Hulporganisaties, hebben gironummer 800800 opengesteld voor de slachtoffers van de aardbeving. Links:
Giro 800800, voor hulp aan slachtoffers
Website van Stichting Vluchteling
Dossier South Asia Quake (BBC)