Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
106 Vragen van de heer G.J. Weierink
(ingekomen 12 oktober 2005)


De VVD is onthutst dat het ministerie van Justitie op 11 oktober besloten heeft toch plaatsen voor TBS-passanten in te richten in de penitentiaire inrichting Wolvenplein. De VVD sprak zich in een eerdere reactie op 13 september, met steun van de VVD fractie in de Tweede Kamer, al fel uit tegen de mogelijke plaatsing van TBS-ers in de Binnenstad van Utrecht. Toen op 27 september jongstleden de plannen door het ministerie van justitie werden teruggetrokken, ging de VVD er dan ook van uit dat het ministerie zich zou houden aan het met de gemeente gesloten convenant.

Dit geeft aanleiding voor de fractie tot de volgende vragen:

1. Is het College bekend met het besluit van de Minister van Justitie om 12 TBS-ers in P.I. Wolvenplein te plaatsen?
2. Wat is de betekenis van het op 30 juni jl. gesloten convenant in het licht van de huidige omstandigheden?
3. Wat zijn de gevolgen voor het convenant gezien het genomen besluit?
4. Is hier sprake van een gebruikswijziging waaraan de burgemeester refereert in haar brief van 14 september jongstleden?
5. Hoe verhoudt zich de huidige opstelling van het College in relatie tot de antwoorden op de schriftelijke vragen d.d. 4-10-05 jongstleden?
6. Wat verstaat het College onder de term TBS-passantenplaatsen.
7. Deelt het College de mening van de VVD dat het gevaar aanwezig is dat de P.I. Wolvenplein uiteindelijk aangewezen zal worden als TBS-kliniek?
8. Wat gebeurt er als blijkt dat de 80 plaatsen voor de veelplegersaanpak onvoldoende blijken?
9. Welke maatregelen gaat het College ondernemen om te voorkomen dat er 12 TBS-ers in P.I. Wolvenplein geplaatst worden?
10. Is het College het eens met de VVD-fractie dat plaatsing van TBS-ers in P.I. Wolvenplein ongewenst is en derhalve voorkomen dient te worden?


---- --