Time : 3:34:06 PM
Date : Wednesday, October 12, 2005
Sender Name: Fedichem

Federale beleidsverklaring - Warm en koud, maar vooral veel lauw...

Brussel, 12 oktober 2005 - Fedichem, de Federatie van de Chemische Industrie van België, vindt heel wat veelbelovende voorstellen en intenties in de federale beleidsverklaring, maar ziet over het algemeen te weinig concrete maatregelen die het investeringsklimaat voor de industrie in ons land kunnen verbeteren. Op het vlak van de eindeloopbaanregeling werden weliswaar een aantal moedige beslissingen genomen die noodzakelijk zijn om onze welvaartsstaat op termijn te kunnen vrijwaren, en ook de bijkomende lastenverlaging op ploegenarbeid zien wij als een positief signaal naar de industrie. Maar onder meer inzake algemene loonlastverlagingen, energie- en klimaatbeleid, productbeleid en innovatiesteun gaan de beslissingen lang niet ver genoeg of blijven ze te vaag om het
ondernemersvertrouwen te herstellen.

Waar het "Generatiepact" duidelijke en moedige keuzen maakt op het vlak van het loopbaaneinde, onder meer door het optrekken van de minimumleeftijd voor het brugpensioen, schiet het globaal tekort inzake loonkostverlaging. Positief is alleszins de lastenverlaging voor de ploegenarbeid, die noodzakelijk is om deze typische arbeidsorganisatie opnieuw competitief te maken ten opzichte van onze buurlanden. Teleurstellend is echter dat geen middelen konden worden vrijgemaakt voor een algemene loonlastverlaging, hoewel de hoge loonkosten één van de hoofdredenen zijn voor de lage activiteitsgraad in ons land. En helemaal ontgoochelend is het uitblijven van bijkomende structurele maatregelen ter bevordering van Onderzoek en Ontwikkeling (op een kleine steun voor jonge innovatieve ondernemingen na), dit ondanks het feit dat vrijwel iedereen het erover eens is dat onze industrie en economie zich dienen te oriënteren op meer innovatie.

Wat het energiebeleid betreft, stelt Fedichem met genoegen vast dat de regering zich laat inspireren door de aanbevelingen van de Algemene Raad van de CREG met het oog op een verbetering van de werking van de elektriciteitsmarkt. Toch worden een aantal essentiële aanbevelingen vooralsnog niet opgevolgd, onder meer op het vlak van een verhoogde transparantie van de markt en de horizontale integratie in de energiesector. Inzake klimaatbeleid blijft de beleidsverklaring erg vaag. Met het oog op het bereiken van de Kyoto-doelstellingen blijkt het nog steeds erg moeilijk te zijn om een evenwicht te vinden tussen maatregelen opgelegd aan de industrie enerzijds en aan de gezinnen en transportsector anderzijds. Voor de onderhandelingen m.b.t. de doelstellingen na 2012, die eind dit jaar definitief zouden moeten worden opgestart, lijkt die evenwichtsoefening nog moeilijker te zullen worden. Goed nieuws kwam er wel nog van de kant van de Vlaamse regering, onder de vorm van de aankondiging van de vervroegde afschaffing (in 2008) van de zgn. Elia-heffing, al blijft die taks uiteraard nog meer dan 2 jaar een zware last leggen op de industriële ondernemingen.

Wat REACH betreft, wenst Fedichem nogmaals te onderlijnen dat de chemische industrie zich terdege bewust is van de risico's die haar producten kunnen inhouden voor de consument en voor iedereen die ermee in contact komt. Net als de federale regering pleiten we daarbij voor een evenwichtige aanpak, die ook rekening houdt met de kosten voor de ondernemingen (zowel producenten als gebruikers van chemische producten) en die de verdere ontwikkeling van onze sector en de industriële activiteiten in het algemeen in Europa en ons land niet nodeloos op de helling zet.

Contact:
Jean-Marie Biot, Afgevaardigd Bestuurder
tel. +32 2 238 98 12,
e-mail: jmbiot@fedichem.be
Peter Claes, Directeur-generaal
tel. +32 2 238 97 35
e-mail:pclaes@fedichem.be

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL