Partij van de Arbeid


Den Haag, 12 oktober 2005


PvdA wil werken in het onderwijs aantrekkelijker maken


De Partij van de Arbeid wil het leraarschap aantrekkelijk maken door de positie van de docent en de arbeidsvoorwaarden te verbeteren. De PvdA zal haar plan verdedigen tijdens een debat over het lerarentekort op donderdag 13 oktober. Onderdelen van dit plan zijn:
· De PvdA vindt dat het voor scholen mogelijk moet worden om tijdelijk tenminste één leerkracht aan te stellen boven de toegestane formatie. Daarmee kunnen scholen die nu nog geen lerarentekort hebben, in het licht van het toekomstige lerarentekort personeel voor het onderwijs behouden. Dit kan worden bekostigd via verzilvering van vermogens van schoolbesturen en eventueel een tijdelijke aanvulling door OCW / Sociale Zaken, Participatiefonds.
· De PvdA wil een arbeidsmarkttoeslag voor scholen in de gebieden die met tekorten te maken hebben. Omdat er grote verschillen bestaan tussen de 4 grote steden en het platteland, is maatwerk noodzakelijk. In de grote steden zou bijvoorbeeld kunnen worden gedacht aan vrijstelling van parkeergelden en toeslagen op verhoogde woonlasten, bovenop de CAO-afspraken.
· De PvdA wil ook de arbeidsomstandigheden in de school verbeteren door onder andere kleinere klassen (met name in het basisonderwijs en het vmbo), meer onderwijsassistenten en meer ondersteunende functies in de school.


PvdA-onderwijswoordvoerder Mariëtte Hamer: 'Met het toekomstige lerarentekort zien wij grote problemen op het onderwijs afkomen. De minister lijkt daarvoor weg te lopen, maar nieuwe imagocampagnes zullen niet helpen. Nu moeten er echter fundamentele veranderingen komen in de positie van de leraar.'


Het PvdA-plan beoogt daarom verlaging van de werkdruk, verdere beperking van het ziekteverzuim, het tegengaan van het lerarentekort en verhoging van de aantrekkelijkheid van het lerarenberoep.


Nadere informatie: Mariëtte Hamer 06-18 30 59 46


PvdA Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800