Gemeente Heerlen

Gemeente Heerlen nog altijd in overleg met Arcus en Provincie

In tegenstelling tot wat de berichtgeving in het Limburgs Dagblad vanochtend suggereert, is de gemeente Heerlen wel degelijk nog steeds in overleg met het Arcus College en de Provincie over een nieuwe locatie voor Arcus.

Het college heeft het voorstel voor de locatie naast de Hogeschool Zuyd niet afgewezen maar heeft dit gisteravond eerst in vertrouwelijkheid aan de raadscommissie Stadsontwikkeling voorgelegd. Het voorstel voor deze locatie, voorgelegd door K. Rijnboutt en J. Bronckers die op initiatief van de provincie als bemiddelaars aangewezen zijn, wijkt immers af van de voorkeur van de gemeenteraad voor Zeswegen dan wel Coriopolis. De nu voorgestelde locatie zou wat de raad betreft pas in beeld komen op het moment dat vestiging op genoemde locaties onhaalbaar zou blijken. Dit betekent dat een eventuele keuze voor deze locatie een raadsbesluit vergt.

De raadscommissie heeft geen "nee" gezegd tegen de voorgestelde locatie maar het college wel opdracht gegeven rekening te houden met de consequenties die vestiging op deze locatie heeft voor "stad en regio" en heeft gevraagd deze in kaart te brengen. Met die boodschap en aanscherping op het gedane voorstel is het college van de gemeente Heerlen momenteel nog steeds in overleg met de provincie en Arcus om Arcus, gezien het economisch belang voor de stad, blijvend te vestigen binnen haar grenzen. Inzet is om gezamenlijk in de intentie-overeenkomst ruimte te maken voor een analyse op de volgende punten:


1. In tegenstelling tot een verdere uitbreiding van de onderwijsinstellingen in het centrum van Heerlen impliceert een keuze voor de voorgestane locatie een definitieve keuze voor de verdere ontwikkeling van een onderwijsboulevard in het betreffende gebied. Een dergelijke keuze vergt een diepgaande analyse van alle stedenbouwkundige en infrastructurele consequenties waaronder onderzoek naar de nieuwe vervoerstromen van duizenden leerlingen.
2. De locatie ligt in een agrarische zone met landschappelijke en natuurlijke waarden. Er zullen mogelijk elders natuurcompensatie-maatregelen getroffen moeten worden.
3. Ter realisatie van de uni-locatie zal een deel van de sportvoorzieningen verplaatst moeten worden.

Pas nadat deze analyse gemaakt is kan de gemeenteraad van Heerlen een definitieve keuze maken voor de locatie van vestiging van Arcus. En dus is het noodzakelijk samen met Arcus en provincie deze en mogelijke andere consequenties nader te onderzoeken. Dat heeft de gemeente in goed overleg met partijen gisteren besproken.

Heerlen, 12 oktober 2005
Concernstaf Communicatie
Lysbeth den Dulk, 06-23270627
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------


---- --