Socialistische Partij

Irrgang bepleit échte economische hervormingen

12-10-2005 * Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang heeft in een debat met minister Brinkhorst van Economische Zaken een aantal echte economische hervormingen voorgesteld. Volgens het Irrgang zijn de plannen van het kabinet geen echte hervormingen en laat het kabinet juist kansen liggen.

Ewout Irrgang Het nieuwe SP-Kamerlid pleit voor het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek die "ineffectief is, hoge kosten met zich meebrengt, de economie instabieler maakt, leidt tot een gevaarlijk hoge schuldenlast onder gezinnen, en last but not least een subsidie van arm naar rijk is."

Ook wil Irrgang dat rijke gepensioneerden meer gaan bijdragen aan de AOW. De AOW zou voortaan niet meer uit premies, maar via de belasting moeten worden betaald. Zo wordt het makkelijker om de gevolgen van de vergrijzing eerlijk te verdelen. Ouderen met alleen AOW en een klein aanvullend pensioen zouden in dit voorstel volledig worden gecompenseerd.

Tot slot stelt Irrgang voor om de armoedeval fors aan te pakken. Dat kan door werkenden met een laag inkomen minder belasting te laten betalen. Daardoor wordt werken lonender.