Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 12-10-2005

MR GEERT JAN KNOOPS: eric o. teleurgesteld over hoogte schadevergoeding

De ¤ 10.000 schadevergoeding die het ggerechtshof heeft toegekend aan de marinier Eric O, is een teleurstelling voor de marinier. Dat zei zijn advocaat mr Geert Jan Knoops zojuist in AVRO's 1opdeMiddag. 'Ondanks het feit dat de rechtbank verhoudingsgewijs een hoge schadevergoeding heeft uitgekeerd, is mijn cliënt toch teleurgesteld. Hij vindt zijn schade veel groter dan de toegekende 10.000 euro. Wel is het zo dat met het toekennen van ¤ 1500 het hof de ernstige kritiek op het optreden van het Openbaar Ministerie en de marechaussee onderstreept. Normaal is de vergoeding ¤ 95 per ontereccht detentiedag.'

Mr Knoops vindt dat de rechtbank duidelijk rekening heeft gehouden met de ernst van de zaak en de gevolgen voor Eric O. 'Het hof heeft een schadevergoeding per dag onterechte detentie toegewezen die 15 keer hoger ligt dan normaal. Daarmee geeft het hof blijk van erkenning na het unieke karakter van de zaak. Voor de gevolgschade die Eric O. in zijn loopbaan heeft ondervonden, en de aantasting van zijn goede naam en eer, wordt Eric doorverwezen naar de civiele rechter', aldus Knoops. De advocaat overlegt nog met zijn cliënt of ze daadwerkelijk naar de civiele rechter stappen.

De schade die Eric O. heeft ondervonden komt ook door het optreden van de voormalig super procureur-generaal (De Wijkerslooth red.) in het programma Nova. Daarin heeft de super PG zich te stellig uitgelaten over de tenlastelegging namelijk moord. Knoops: 'Van de oorspronkelijke beschuldiging van moord is niets overgebleven, aldus het Hof.' Knoops zal mogelijk ook gevolgschade claimen voor de psychische gevolgen die Eric O. heeft ondervonden. 'Eric O. heeft ook psychische schade geleden omdat hij zijn missie in Irak niet af heeft kunnen maken' aldus Knoops.

Uitzending: woendag 12 oktober 2005 om 15.00 uur op Radio 1.
---