Socialistische Partij

Marktwerking in zorgstelsel leidt tot Europese bemoeizucht

12-10-2005 * Het nieuwe stelsel van ziektekostenverzekering kan mogelijk rekenen op weerstand uit Brussel. SP Europarlementariër Erik Meijer: "Het stelsel bevindt zich in een grijs gebied tussen overheid en markt, en de ervaring leert dat de EU daar het publieke deel liefst zo snel mogelijk uit wegsnijdt". Meijer vraagt daarom aan de Europese Commissie in hoeverre het zorgstelsel in strijd is met Europese regels.

Erik Meijer "Mogelijk zal Nederland op enig moment tóch een duidelijke keus moeten maken: laten we de ziektekostenverzekering geheel over aan de vrije markt met alle gevolgen van dien, of kiezen we voor een publiek stelsel van verzekeringen? ", aldus Meijer. Europese mededingingsregels en het streven naar een volledig vrije markt staan op gespannen voet met bepalingen uit ons nieuwe verzekeringsstelsel. Een acceptatieplicht en verplichte deelname aan een vereveningsfonds is voor marktpartijen een belemmerende factor. Het sluiten van een markt voor buitenlandse bedrijven kan in Brussel evenmin rekenen op veel enthousiasme.

Meijer: "Wij vragen de Europese Unie uiteraard niet om Nederland te dwingen het stelsel volledig naar de markt te brengen. Maar we vrezen dat anderen dat uiteindelijk wél zullen doen, en dan zijn we nog verder van huis. Als een Europese rechter gehakt maakt van de zogenaamde `marktverstoring' in het systeem valt het hele stelsel ten prooi aan concurrerende Europese verzekeringsmaatschappijen en raakt de Nederlandse gemeenschap haar grip erop kwijt". De SP is voorstander van een publiek stelsel van gezondheidszorg.

Europees ingrijpen in het nieuwe stelsel is op den duur niet ondenkbaar. Meijer: "Je zag het ook bij woningbouwcorporaties: half markt en half publiek en dús komt het onder vuur te liggen. Hetzelfde gold voor de Ierse Voluntary Health Insurance, VHI". De SP adviseert de regering derhalve om halverwege te keren in plaats van helemaal naar de vrije markt af te dwalen".