Socialistische Partij

Uitzetplannen Verdonk gaan alle perken te buiten

12-10-2005 * Gisterenavond debatteerde de Kamer over het zoveelste nieuw plannetje van minister Verdonk. Zij wil buitenlanders die legaal in Nederland verblijven, weg kunnen sturen als zij één keer veroordeeld worden voor een misdrijf waar gevangenisstraf op staat. Dat kan betekenen dat iemand die één keer uit armoede een brood steelt en daar een boete voor krijgt, al uitgezet kan worden.

Jan de Wit SP-Kamerlid Jan de Wit begrijpt niets van dit voorstel en heeft dat tijdens het debat gisteren duidelijk laten weten. De Wit: "Kijk, als iemand met een buitenlands paspoort een zwaar misdrijf begaat en een gevaar is voor de openbare orde en veiligheid, dan kan hij onder het huidige beleid al worden uitgezet. Daarbij wordt gekeken naar de ernst van het misdrijf en naar hoe lang iemand al legaal in ons land woont. Dat is een goede regeling. Maar nu wil de minister buitenlanders die tijdens de eerste drie jaar van hun verblijf in Nederland één keer veroordeeld worden voor een strafbaar feit waar gevangenisstraf op staat, uitzetten. Dat is echt buiten alle proporties."

Verdonk stelt dat haar plan bedoeld is om veelplegers aan te pakken. De Wit: "Sinds wanneer is iemand die één keer in de fout gaat, een veelpleger? Toen ik haar tijdens het debat vroeg hoe ze dit verklaart, zei ze letterlijk: `Door mensen na één veroordeling uit te zetten, voorkom ik dat ze veelplegers worden.' Met dat argument kun je ook iedereen die een keer door rood rijdt levenslang geven, dan voorkom je ook dat ze het nog eens doen. Zo'n redenering is een minister onwaardig."

Verdonk geeft zelf toe dat ze geen idee heeft of het huidige beleid effectief is of niet. Ze zegt wel dat er in de uitvoering van alles misgaat omdat het Openbaar Ministerie, de IND en de Vreemdelingendienst slecht samenwerken. De Wit: "Doe daar dan eerst iets aan, voordat je met dit soort extreme maatregelen komt! Bovendien is de kans enorm dat al die uitzetplannen in de praktijk worden gedwarsboomd door Europese regelgeving en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. En dat is maar goed ook, wat mij betreft."

De Wit vermoedt dat het de minister niet kan schelen of haar plannen uitvoerbaar zijn of niet. "Ze weet heel goed dat het Europese Hof gehakt gaat maken van dit beleid, als ze ooit probeert het op deze manier toe te passen. Ze wil gewoon voor de bühne uitstralen dat zij bikkelhard is tegen buitenlanders. Het is pure symboolpolitiek."