Time : 4:34:11 PM
Date : Wednesday, October 12, 2005
Sender Name: Fedichem

Regeringsverklaring : luik energie en klimaatveranderingen

ENKELE GOEDE PISTES, MAAR CONCRETE ACTIES SNEL NODIG !

Brussel, 12 oktober 2005

Febeliec, de federatie van de grote industriële energieverbruikers in België, vertegenwoordigt ongeveer 90% van het industriële elektriciteits- en aardgasverbruik in België, in sectoren zoals chemie, papier, technologieën, staal, glas, ..

Febeliec wenst over het luik energie en klimaatveranderingen van de regeringsverklaring van 11 oktober 2005 enkele opmerkingen te formuleren.


- De regering grijpt het overnamebod van Suez op Electrabel aan om de concurrentie op de energiemarkt te verhogen. Febeliec dringt erop aan dat de overwogen maatregelen kaderen in de voorstellen van het unanieme advies van de Algemene Raad van de CREG met het oog op de verbetering van de werking van de elektriciteitsmarkt in België. Febeliec stelt vast dat de federale regering zich geïnspireerd heeft van bepaalde aanbevelingen van dit advies:


- de duidelijk geformuleerde - maar nog niet geconcretiseerde - wil van Electrabel om zijn aandeel zowel in Elia, de
transmissienetbeheerder voor elektriciteit, als in de distributiesector, onder de blokkeringsminderheid te verminderen of nog

- de bekommernis om de goede werking van de elektriciteitsbeurs

Deze pistes zijn goede opties, op voorwaarde dat zij volledig worden uitgevoerd en volgens weldoordachte modaliteiten in overleg met de marktspelers, zowel producenten als afnemers.

Niettemin betreurt Febeliec dat andere - nochthans even onontbeerlijke - aanbevelingen van de Algemene Raad van de CREG niet in de regeringsverklaring worden opgenomen, bijvoorbeeld


- de onontbeerlijke transparantie en de terbeschikkingstelling van essentiële informatie voor alle marktspelers,

- het zoeken naar oplossingen voor het probleem van de sterke integratie van Electrabel - zowel verticaal (vanaf de productie, de netbeheerders (*), de levering) als horizontaal (tussen de elektriciteits- en de gassector) - te verhelpen, of nog
- de sterke en onafhankelijke rol die moet worden gegeven aan de regulator(en) opdat hij/zij een betere marktwerking zou(den) kunnen verzekeren.

Febeliec onderstreept dat er een geheel van verschillende maatregelen (en niet één enkele oplossing) zal moeten worden ingeroepen om de huidige situatie te verbeteren. Daarenboven bieden de voorstellen inzake elektriciteitsbeurs en "site release" geen oplossing op korte termijn voor de hoge marktprijzen voor elektriciteit en gas als gevolg van de slecht werkende Europese markt.

Naast de hierboven vermelde pistes beveelt Febeliec aan om ook de volgende opties te volgen :


- de vermindering van het aandeel van de Suez groep in Fluxys, de transportnetbeheerder voor aardgas, onder de blokkeringsminderheid
- de rol van de overheid: Febeliec verzet zich tegen de participatie van de overheid binnen de elektriciteitsproducenten en van de gasleveranciers gezien de potentiële belangenconflicten. Daarentegen zou een participatie binnen de netbeheerders aanvaardbaar zijn, met als hoofddoel de bevoorradingszekerheid voor het geheel van de verbruikers tegen betaalbare en competitieve prijzen - en niet het streven naar belangrijke financiële inkomsten.

- het doorvoeren van dringende maatregelen om de overlevingskansen van bepaalde activiteiten te vrijwaren daar waar de gebrekkige marktwerking de competitiviteit van de elektro-intensieve industrie ondermijnt.

Met betrekking tot klimaatveranderingen verheugt Febeliec zich over de evenwichtige en doeltreffende aanpak van de regering. Febeliec vraagt het uitwerken van een doeltreffend beleid en daadwerkelijke steunmaatregelen in het kader van de Kyoto-overeenkomsten en vooral van de onderhandelingen post-2012, in nauwe samenwerking met de Gewesten en met alle betrokken actoren, rekening houdend met de reeds geleverde inspanningen, o.a. via de convenanten met de gewestelijke overheid en met behoud van alle technologische opties (met inbegrip van kernenergie en CO2-berging) en de nodige flexibiliteit om de ambitieuze doelstellingen te bereiken die zijn en zullen worden vastgelegd.

Ten slotte vraagt Febeliec om van nabij betrokken te worden in de structurele dialoog tussen de regering en Electrabel om een correcte evenwicht tussen producenten, verbruikers en overheid - waaronder de regulator(en) - te verzekeren voor het doorvoeren van gestructureerde maatregelen met het oog op de verbetering van de werking van de energiemarkt in België en in Europa.

Informatie:

- Luc Braet, Voorzitter Febeliec
(tel. 02 509 14 10, GSM: 0477 63 87 74, luc.braet@steelbel.be)
- Peter Claes, Ondervoorzitter Febeliec
(tel. 02 238 97 62, GSM: 0496 59 36 20, pclaes@fedichem.be)
- Frank Vandermarliere (tel. 02 706 79 16, GSM: 0474 75 74 06, frank.vandermarliere@agoria.be)