Ingezonden persbericht

Lunteraan vindt traktorsysteem uit tegen ongelukken met kinderen

LUNTEREN, 20051012 -- Lunteraan Martin Viets heeft een nieuw veiligheidssysteem ontwikkeld voor landbouwvoertuigen. Zodra een kind in de buurt van een landbouwvoertuig komt, wordt de bestuurder gewaarschuwd met licht- en geluidssignalen. Elk jaar gebeuren nog te veel ongevallen op de agrarische bedrijven, waarvan vijftien tot twintig met dodelijke afloop. In ongeveer een kwart van de gevallen zijn er kinderen bij betrokken. Door dit nieuwe systeem kunnen vele ongelukken voorkomen worden.


Techniek
De uitvinding bestaat uit een reader (ontvanger) en een klein transpondertje (zender). De reader wordt in het landbouwvoertuig geplaatst. Kinderen dragen de transponder als sleutelhanger en huisdieren als halsband. Zodra de transponder in de buurt komt van de reader krijgt de bestuurder van het landbouwvoertuig licht- en geluidssignalen. Die worden sterker naarmate het kind of het huisdier dichterbij komt.

Pers
Viets is erg onder de indruk van de media-aandacht voor zijn uitvinding. ¨Het is even wennen,¨ bekent hij, ¨binnen een week waren we op de radio bij 3FM, in de krant, en op het SBS6-nieuws.¨ Daarnaast is de trekkertuut ook genomineerd voor de arbo-innovatieprijs.

Prijs
Door de ingewikkelde techniek is het wel een prijzig systeem. Een pakket kost ¤1260,- exclusief btw. Daarbij zitten één reader en twee transponders. Ook de installatiekosten zijn inbegrepen. Volgens Martin Viets is het nog niet goedkoper te produceren. "De kosten liggen inderdaad hoog. Maar voor de veiligheid van vooral kinderen op een agrarisch bedrijf mag dit geen belemmering zijn." Meer informatie is altijd te vinden op www.trekkertuut.nl.




Trekkertuut