Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 294 SW
Datum: 12 oktober 2005

Nieuwe kansen voor landinrichting

Fryslân groeit het snelst van alle provincies wat betreft de hoeveelheid melkquotum. Veel boeren kopen er quotum bij van andere bedrijven buiten de provincie. Ook zijn er boeren van buiten de provincie die hun bedrijf daar verkopen en zich in Fryslân vestigen. Dit is een van uitkomsten van het landbouwstructuuronderzoek dat de Dienst Landelijk Gebied (DLG) in opdracht van de provincie heeft uitgevoerd.

Door de schaalvergroting in de landbouw wordt een sterke verslechtering van de verkaveling van de landbouwbedrijven verwacht. Veel bedrijven kopen nieuwe gronden aan die op afstand van het eigen bedrijf liggen. In Fryslân worden sinds jaar en dag ruilverkavelingen uitgevoerd voor een betere verkaveling van de landbouw, de waterbeheersing en de aanleg van wegen en fietspaden. Op dit moment zijn in Fryslân 25 projecten in uitvoering. Uit het onderzoek blijkt dat op de plekken waar een ruilverkaveling is uitgevoerd, nu de sterke landbouwbedrijven zijn gevestigd en dat tegelijkertijd veel nieuwe natuur is aangelegd.

Een van de aanbevelingen uit het onderzoek is om met kleinere landinrichtingsprojecten te gaan werken, om sneller tot resultaten te komen. Er zal de komende jaren sterk geïnvesteerd moeten worden in de structuur van de landbouwkundige verkaveling. Ook verdient de waterhuishouding en de verkeerskundige ontsluiting meer aandacht. De steeds groter wordende landbouwmachines veroorzaken problemen voor de verkeersveiligheid.

Gedeputeerde Anita Andriesen die het onderzoek in ontvangst nam, geeft aan dat door het onderzoek de landinrichting zich opnieuw bewijst als instrument voor versterking van de positie van de landbouw in Fryslân. 'We moeten kansen grijpen door met een nieuwe aanpak van landinrichting ook verbeteringen tot stand te brengen voor functies als recreatie, natuur en cultuurhistorie. De plannen voor integrale gebiedsontwikkeling in Dongeradeel zijn een mooi voorbeeld van zo'n nieuwe aanpak'.


---- --