Partij van de Arbeid


Den Haag, 12 oktober 2005


Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de minister van Economische Zaken


over de slechte informatievoorziening over UMTS-masten door gemeenten aan burgers


1

Hebt u kennisgenomen van het onderzoek van Burger@Overheid (Oktober 2005) waaruit blijkt dat de overheid (gemeente en rijksoverheid) geen complete, actuele en eenduidige informatie kan of wil leveren over aantallen GSM- en UMTS-masten?


2

Deelt u de mening dat het de taak van de gehele overheid is om over dit gevoelige onderwerp dat veel ongerustheid bij mensen veroorzaakt, duidelijke en correcte informatie te verstrekken?


3

Deelt u de mening dat op basis van het onderzoek van burger@overheid het beeld ontstaat van een overheid die de ongerustheid van burgers en belangenorganisaties niet serieus neemt?


4

Bent u het ermee eens dat het onacceptabel is dat 42% van de gemeenten in het onderzoek zegt haar burgers niet te kunnen informeren? Zo ja, hoe gaat u zorgen dat de gemeenten burgers altijd van betrouwbare informatie voorzien?


5

Hoe kan het dat enkele gemeenten minder antennes kennen dan het Antenneregister?


6

Hoe kan het dat enkele gemeenten meer antennes kennen dan het Antenneregister?


7

Hoe kan het dat burgers meer antennes tellen dan de gemeenten en het Antenneregister kennen?


8

Klopt de bewering van burgers@overheid dat het Antenneregister niet up-to-date is?


9

Bent u het ermee eens dat burgers informatie van publieke instanties altijd op juistheid moeten kunnen vertrouwen?


10

Welke maatregelen gaat u nemen om ervoor te zorgen dat het antenneregister altijd up-to-date en betrouwbaar is, zodat de disclaimer over juistheid en volledigheid van de informatie van de website verwijderd kan worden?


11

Kunt u ons aanvullend mededelen wat de voortgang is van het Zwitsers onderzoek naar de gevolgen van blootstelling aan GSM- en UMTS-straling? Kunt u een termijn noemen waarbinnen de resultaten van dit onderzoek openbaar worden gemaakt?


12

Bent u bereid om bij de betreffende onderzoeksinstelling aan te dringen op een snelle publicatie van de resultaten, zodat ongeruste burgers op korte termijn nader geïnformeerd kunnen worden over de gevolgen van blootstelling aan GSM- en UMTS-straling?


13

Bent u bekend met andere onderzoeken die indicaties geven van mogelijke effecten van mobiel bellen of blootstelling aan straling van masten? Zo ja, hoe beoordeelt u deze?


Overheid: geen goede antenne voor informatievoorziening. Een onderzoek van burger@overheid naar informatievoorziening aan burgers over GSM- en UMTS-masten, oktober 2005