Urban Search and Rescue Team USAR.NL

Stand van zaken USAR.NL in Pakistan

12-10-2005

Toestand naar thuisfront bericht 12

Rond 12.15 uur (NL Tijd) is door het LOT contact opgenomen met het veld, Team USAR, in verband meldingen op televisie van een naschok. Gelukkig snel vernomen dat er geen gevolgen waren voor USAR team.

Er is emailcontact bewerkstelligd met het team. De gestuurde berichten naar het thuisfront zijn nu ook in de richting van het USAR-team. Tevens zijn ze op de hoogte gesteld van enkele actuele berichten uit het nieuws (Binnenland en Buitenland), weerbericht en enkele situatierapporten.

Laatste contact met het team was rond 14.45 uur. Hierbij is vermeld dat de inzet is aangepast. De reddingsgroepen buiten Bagh zijn onderweg terug naar het basiskamp in verband met de invallende duisternis. De reddingsgroepen komen onderweg veel bevolking tegen met gewonden op bedden richting de stad. De twee reddingsgroepen welke werkzaam waren in Bagh zijn nu ingezet op een school met 600 vermiste studenten.

Het USAR team heeft de opdracht gekregen uit te kijken naar hulpbehoefte in de fase na search and rescue. Hierbij hebben ze geconstateerd dat de bevolking in Pakistan vooral behoefte aan onderdak (tenten), dekens, voedsel en drinkwater.

Met het invallen van de duisternis is de grote gewondenstroom richting het noodhospitaal gestopt. Een tent van USAR.NL blijft in gebruik ter opvang van de gewonden.

Morgen zal er om 0700 uur Pakistaanse tijd (NL 04.00 uur) overleg zijn met de militairen en de operationeel commandant, Jan Bron, over de verdere inzet. Morgen zal naar verwachting nog gewerkt worden op de school.

Op de NOS-journaals in de middag is een rapportage te zien waarbij Jan Bron een toelichting geeft over de inzet en de toestand van de hulpverlening.

Het weersbericht in het rampgebied is als volgt: De maximumtemperatuur ligt rond de 20 C en s nachts is er de komende dagen weinig bewolking en koelt het af naar een graad of 8 C. In de afgelopen 24 uur hebben er enkele onweersbuien plaatsgevonden, maar de kans op neerslag voor de komende 24 uur wordt geschat op 10%.