Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer

---

Actualisering uitvoering motie-Bakker over Twente

12-10-2005 17:48:00

Naar aanleiding van uw verzoek om een geactualiseerde stand van zaken rond de beleidsagenda van Twente, onder nummer 05-DEF-B-049, is nagegaan of er in vervolg op de antwoorden van 9 juni 2005 (Kamerstuk 29 800 X, nr. 100) nieuwe ontwikkelingen te melden zijn. Dat is het geval voor de Ruimtelijke ontwikkelingsagenda, voor de gebiedsgerichte economische programmas, voor de huisvesting van het nieuwe Human Resources Management Service Centrum in Twente en voor het IZIT-programma. Mede namens minister Dekker (VROM), minister Hoogervorst (VWS), staatssecretaris Rutte (OCW) en staatssecretaris Van Gennip (EZ) bied ik u deze actualisering aan.

Ruimtelijke ontwikkelingsagenda
In de antwoorden 11 en 17 van 9 juni 2005 is ingegaan op verschillende aspecten van de Ruimtelijke ontwikkelingsagenda. Als onderdeel daarvan ontwikkelt Netwerkstad Twente een actieprogramma, met als speerpunt de ontwikkeling van de West-Oostcorridor de A1-as, met in Duitsland de A30, en de Berlijnlijn. Hiertoe zal binnenkort onder leiding van de provincie Overijssel een taskforce worden ingesteld. Voor de besteding van vier miljoen euro aan het project Hart van Zuid was een goede business case vereist. Het ministerie van VROM legt nu de laatste hand aan de beoordeling van de door de gemeente Hengelo opgestelde business case. Op grond daarvan zullen dit najaar nadere afspraken worden gemaakt in het kader van de Ruimtelijke ontwikkelingsagenda Twente. Ook de ruimtelijke gevolgen van een mogelijke doorstart van de vliegbasis Twenthe als burgerluchthaven zijn in deze agenda opgenomen.

Zorg en technologie en hoger onderwijs
In antwoord 19 is ingegaan op de ambitie van de Saxion Hogescholen voor een opleiding voor advanced nursing practice. Inmiddels is de opleiding als doelmatig beoordeeld en van start gegaan.

IZIT-programma
In antwoord 21 is ingegaan op de aanpak van het IZIT-programma en de mogelijkheden om projecten in Twente als pilot te laten dienen voor ICT en zorg. Als nieuwe ontwikkeling kan gemeld worden dat de regio Twente intussen is geselecteerd en aangewezen als koploper voor het waarneemdossier huisartsen. Het daaraan ten grondslag liggende prestatiecontract is getekend. Met tekenen van het contract is de financiële en praktische ondersteuning verzekerd voor het proces om het waarneemdossier huisartsen in te voeren en aansluiting te geven op het Landelijk Schakelpunt en het identificerende stelsel.

Gebiedsgerichte economische programmas
Op 6 september 2004 heeft de staatssecretaris van Economische Zaken de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitwerking van de nota Pieken in de Delta (Kamerstukken II 2003/2004, 29 697, nr.1). Hiermee wordt de nieuwe aanpak in het regionaal-economische beleid van Nederland voor uitvoering gereed gemaakt. In 2006 wordt op kleinere schaal vooruitgelopen op dit nieuwe beleid, dat in 2007 volledig van start gaat. In totaal is een bedrag van 296 miljoen euro beschikbaar voor de periode van 2007 tot en met 2010.

In 2007 zullen zes nieuwe gebiedsgerichte economische programmas beginnen. Oost-Nederland, waarvan Twente deel uitmaakt, is één zon gebiedsgericht programma. Het rijk heeft daarmee oog voor de regiospecifieke kansen van nationaal belang die deze regio biedt. Zo wordt Oost-Nederland in dit verband onder meer genoemd als één van de vier toptechnologie-regios (zogenaamde hotspots). Met de gebiedsgerichte economische programmas bundelt het rijk zijn krachten om samen met de regio en het bedrijfsleven de regiospecifieke knelpunten van nationaal belang weg te nemen.

Het programma Oost-Nederland zal voor de periode 2007-2010 18% van de vooraf verdeelde middelen indicatief toebedeeld krijgen. Het betreft een bedrag van 23 miljoen. Daarbovenop kan het nog extra middelen krijgen uit het deel van het budget dat bestemd is voor projecten met het hoogste nationale economische rendement.
De komende tijd zullen alle betrokken partijen hun energie richten op het vormgeven van de programmas. De follow up van de acties zoals beschreven in het Nieuw Perspectief voor Twente, waarover de staatssecretaris van Economische Zaken rapporteerde in de brief van 4 april 2005 (Kamerstuk 29 800 X, nr. 76), zal grotendeels zijn uitwerking kunnen krijgen in het gebiedsgericht economisch programma voor Oost-Nederland. De eerdere constatering dat Twente, als onderdeel van het programma voor Oost-Nederland, hoog op de Rijksagenda blijft staan, wordt hiermee nog eens extra onderstreept.

Evenals vorig jaar wil de staatssecretaris van Economische Zaken innovatie in kansrijke regios versnellen, en daarmee de economische slagkracht van Nederland structureel versterken. Onlangs maakte zij bekend in 2005 9 miljoen beschikbaar te stellen voor gebiedsgericht innovatiebeleid. EZ wil selectief projecten ondersteunen die passen binnen de regionale innovatie-agendas van de vier hotspots, waaronder Oost-Nederland. Uiterlijk december 2005 zal EZ zich committeren aan de kwalitatief goede regionale projecten met nationale uitstraling. Gebiedsgerichte innovatie vormt met ingang van 2006 onderdeel van de uitwerking van de gebiedsgerichte economische programmas.

Grensoverschrijdende samenwerking
De staatssecretaris van Economische Zaken zal eind november spreken met de minister van Economische Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen over intensivering van de grensoverschrijdende samenwerking.

Human Resources Management Service Centrum
Eén dezer dagen wordt de koop van een gebouw in Enschede voor de huisvesting van het nieuwe Human Resources Management Service Centrum (HRM SC) formeel bekrachtigd. Dit gebouw is snel geschikt te maken voor de komst van het HRM SC. De eerste medewerkers kunnen mogelijk nog dit jaar aan het werk gaan ter voorbereiding op de werkelijke start van het HRM SC, begin volgend jaar. Uiteindelijk kan het aantal arbeidsplaatsen bij het Diensten Centrum Personeel in Enschede, waarvan het HRM SC onderdeel uitmaakt, uitgroeien tot ongeveer 600. Op deze manier compenseert Defensie voor een belangrijk deel het verlies aan werkgelegenheid in de regio als gevolg van de sluiting van de vliegbasis.

Defensiepersoneel dat op grotere afstand van Enschede woont kan gebruik maken van de bestaande legeringsfaciliteiten op Zuidkamp. Vooral vanwege de geringere afstand, de geringere reistijd en de lagere reiskosten heeft Zuidkamp de voorkeur boven kamp Holterhoek in Eibergen. De exacte legeringsbehoefte is nu nog niet aan te geven. Wel is zeker dat die op langere termijn zal afnemen.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE