Politie Midden- en West Brabant

Snel politienieuws? Klik op RSS

Politie bekeurt 542 bromfietsers bij regionale verkeerscontrole

BERGEN OP ZOOM, 12 oktober 2005

Politie bekeurt 542 bromfietsers bij controle in Midden en West Brabant

BERGEN OP ZOOM: Op woensdag 12 oktober heeft de politie een grootschalige controle van bromfietsers en scooters in Midden en West Brabant gehouden. Tussen 13.30 uur en 20.30 uur kregen maar liefst 542 bestuurders een bekeuring. Op veel controlelocaties kreeg de politie bemoedigende blikken en goedkeurende bewoordingen van het toekijkende publiek.

Bromfietsbestuurders zijn kwetsbaar in het verkeer. De nationale doelstelling is het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers in het verkeer. Hierin wordt onder meer geïnvesteerd door middel van educatie en voorlichting. Daarnaast wordt door de politie regelmatig gehandhaafd, ofwel repressief opgetreden. Waar de politie normaliter regelmatig op kleine schaal controleert, stond voor woensdag 12 oktober een omvangrijke controle op het programma, waaraan in totaal circa 130 politiemensen meewerkten.

De politie controleerde op 30 locaties in Midden en West Brabant. Er werd actief gecontroleerd: niet alleen bromfietsers, die de controleplaats toevallig passeerden, kregen een stopteken. Ook haalden motoragenten bromfiets en -scooterbestuurders van de weg en begeleidden hen naar de controleplaatsen. Daar werden de voertuigen aan een technische controle onderworpen. Agenten controleerden onder andere de constructiesnelheid, de technische staat en geluid. Ook de bestuurders zelf werden gecontroleerd, onder andere op het dragen van een helm en het in bezit hebben van een bromfietscertificaat.

Opgevoerd
Veel bromscooters bleken opgevoerd en dat is verboden. Voor een scooter ligt de door de constructie bepaalde snelheid op maximaal 45 km/u, voor een snorfiets op 25 kilometer per uur. Voor de meting van deze snelheid gebruikt de politie geijkte rollentestbanken. Als blijkt dat de brommer of de snorfiets harder kan, dan is dat een indicatie dat het voertuig is opgevoerd en volgt een boete, dagvaarding en/of inbeslagname.
Inbeslagname vindt plaats als de maximum constructiesnelheid boven de 75 km/u ligt. Wanneer het voertuig niet wordt goedgekeurd, wordt het in beslag genomen en oordeelt de rechter of de bestuurder het voertuig terugkrijgt of dat het voertuig vernietigd wordt.

Resultaten
De meest voorkomende feiten:
· Niet kunnen tonen van een brommercertificaat of rijbewijs (20 euro)
· Geen geldig certificaat of rijbewijs (65 euro) · Overschrijding constructiesnelheid (opgevoerde scooters). Boetes voor deze overtreding variëren van 30 euro (t/m 10 km/u overschrijding) tot 125 euro (26 t/m 30 km/u overschrijding). · Niet (juist) dragen van een helm (55 euro)
· Ondeugdelijke remvertraging (95 euro)
· Ondeugdelijke rem/remonderdelen (50 euro)
· Een gladde band (25 euro)
· Ondeugdelijke claxon (15 euro)
· Ondeugdelijke uitlaat (40 euro)
· Ondeugdelijke verlichting (25 euro)
· Geluidsniveau overschrijding (t/m 101dB: 40 euro, daarboven een dagvaarding)

Bergen op Zoom
In het politiedistrict Bergen op Zoom werden in alle zes de gemeenten controles gehouden. In totaal betreft het 13 verschillende locaties. Er werden 109 bekeuringen uitgeschreven aan bromfietsers. De hardrijders lagen aan kop: van maar liefst 50 voertuigen werd geconstateerd dat het vermogen te hoog was. Tijdens de controles werd bij 26 automobilisten geconstateerd dat zij zich ook niet aan de verkeersregels hielden. Zij kregen eveneens een bekeuring.

Breda
In het politiedistrict Breda werd op zeven verschillende locaties in totaal 95x bekeurd voor overschrijding van het vermogen, onjuiste gele of oranje platen, geen certificaat of niet kunnen tonen, helm, verlichting en overige technische inrichtingseisen. Tevens werd een man aangehouden, van wie bij controle bleek dat hij nog een straf van 160 dagen uit moest zitten.

Oosterhout
Het politiedistrict Oosterhout was woensdag koploper waar het bekeuren betreft: van de 400 bestuurders, die werden staande gehouden, mochten er uiteindelijk 180 pas van één van de vier controlelocaties wegrijden, nadat zij een bekeuring overhandigd hadden gekregen. De aard van de overtredingen kwam overeen met die in de andere politiedistricten.

Tilburg
In totaal voerde de politie op 6 verschillende plaatsen in Tilburg en Oisterwijk bromfiets en -scootercontroles uit. Maar liefst 80% van de gecontroleerde bestuurders kreeg in dit politiedistrict een bekeuring; de politie deelde 158 bekeuringen uit. Eén persoon werd aangehouden voor belemmering van de rechtsgang en 5 bromfietsen werden uit het verkeer gehaald, omdat ze niet verzekerd zijn. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de identiteit van een weggevluchte bestuurder. Hij liet zijn bromfiets bij de politie achter.

Regionale acties
De actie is een gevolg van het besluit van het Korps Management Team om als regiokorps meerdere probleemvelden in de West-Brabantse samenleving gezamenlijk aan te pakken. In 2004 hield de politie repressieve acties rondom verkeersveiligheid bij lagere scholen en scholen voor het voortgezet onderwijs. Ook werden hennepkwekerijen op grote schaal geruimd en waren er regionale drugsacties. Eind 2004 stond in het teken van vuurwerk.

Auteur: Manon Ostendorf