Vereniging FME-CWM

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 12 okt 2005


FME: verplichte betaling kinderopvang door werkgevers onaanvaardbaar


Zoetermeer, 11 oktober 2005 - GroenLinks wil via een initiatiefwetsvoorstel werkgevers verplichten tot een financiële bijdrage aan de kinderopvang. Voor FME is dit onaanvaardbaar. "GroenLinks houdt van uitgeven, en vooral als het geld van anderen betreft. FME is van mening dat sociale partners in onderling overleg moeten vaststellen hoe zij de loonruimte benutten, ook voor kinderopvang. Volgens het wetsvoorstel van GroenLinks zal de minister de hoogte van de werkgeversbijdrage gaan bepalen, een verkapte extra belastingheffing. Beter is het om de fundamentele discussie te gaan voeren over goede kinderopvang in Nederland met als doel de arbeidsparticipatie te bevorderen.", stelt Wout Mudde, directeur Werkgeverszaken FME.

Op Prinsjesdag maakte het kabinet nog bekend dat in 2006 zal worden geëvalueerd hoe de huidige regeling van de werkgeversbijdrage in de praktijk werkt. FME wil de conclusies daarvan afwachten. Op dit moment valt al ongeveer 80 procent van de werknemers in Nederland onder een regeling van kinderopvang. Voor de technologische industrie (metalektro-cao) heeft FME met vakverenigingen een regeling afgesproken die aansluit bij de Wet Kinderopvang. Volgens deze regeling dragen de werkgevers een zesde bij aan de kosten van kinderopvang, conform de uitgangspunten van de Wet Kinderopvang. Er is volgens FME nu geen enkele reden werkgevers wettelijk te verplichten een bijdrage te betalen.

De werkgeversbijdrage kinderopvang maakt deel uit van het arbeidsvoorwaardenoverleg. Werkgevers hebben daarmee invloed op de kosten van de regeling. Het wetsvoorstel van GroenLinks komt neer op een verkapte belastingheffing.

Daarbij komt nog dat ook een discussie gaande is over de voor- en naschoolse opvang. De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd scholen te verplichten kinderen op te vangen tussen 7.30 uur en 18.30 uur, of faciliteiten aan te bieden waarin andere partijen de opvang verzorgen. Voor 2006 heeft het kabinet daarvoor 35 miljoen euro gereserveerd. FME vraagt zich ernstig af wat de daadwerkelijke kosten van die opvang in de praktijk zullen zijn. FME wijst op voorhand af dat die kosten voor rekening van werkgevers komen. Volgens FME wordt het tijd dat in de discussie over kinderopvang de rust wordt genomen om die meer fundamenteel te voeren.

Vereniging FME-CWM, Tom van der Maas, 079 - 353 13 67, 06 - 52 66 56 65, tma@fme.nl,
of Henri Kroezen, 079- 353 15, hkr@fme.nl