AzG eist toegang tot immigranten Marokko

Artsen zonder grenzen

PERSBERICHT

AzG eist toegang tot groep Afrikaanse immigranten in zuidelijk Marokko

Amsterdam/Rabat/Bou-Izakarn, 12 oktober 2005 - Artsen zonder Grenzen eist van de Marokkaanse autoriteiten toegang tot een groep van 1.000 immigranten ten zuiden van de Zuid-Marokkaanse stad Bou-Izakarn. Een aantal van hen, onder wie zwangere vrouwen en kinderen, waren al eerder door Artsen zonder Grenzen in een ander Marokkaans woestijngebied aangetroffen. Zij hadden daar geen water of voedsel.

De mensen zijn al bijna een week in onmenselijke omstandigheden onderweg. Ze worden nu door de Marokkaanse overheid weer naar andere delen van het land overgebracht. Artsen zonder Grenzen volgt de groep al bijna 2.500 kilometer, en eist dat de mensen water, voedsel en medische zorg krijgen en dat ze menswaardig worden behandeld.

Dokter Javier Gabaldon, coördinator voor Artsen zonder Grenzen in Marokko, onderstreept dat de getroffen mensen 'extreem verzwakt zijn, en dat er onder de groep mensen zijn die ziek en gewond zijn en kinderen die spoedeisende medische hulp nodig hebben.'

'De Spaanse regering en de Europese Unie moeten geen genoegen nemen met alleen maar verklaringen van goede wil van de Marokkaanse regering', zegt Wouter Kok van Artsen zonder Grenzen. 'Er zijn op dit moment zo'n 1.000 mensen van wie we niet weten waar ze naartoe worden gebracht en tot wie wij geen toegang hebben. De internationale gemeenschap moet meer duidelijk eisen van Rabat.'

Artsen zonder Grenzen werkt in Marokko sinds 1998. Ze biedt daar medische zorg en humanitaire hulp aan immigranten uit de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara.