Gemeente Alphen aan den Rijn


Delegatie uit zusterstad Oudtshoorn op bezoek

In de periode van 8 oktober tot en met 16 oktober legt een delegatie van de municipaliteit Oudtshoorn (Zuid Afrika) een stagebezoek af bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Zij doen dat in het kader van het door de VNG ondersteunde project "Performance management". De gemeente Alphen aan den Rijn heeft al enige jaren een stedenband met Oudtshoorn. Oudtshoorn is dus onze 'zusterstad'.

Het project "Performance management" (of: prestatiesturing) komt voort uit een gezamenlijke wens om beter te kunnen sturen op de resultaten van een gemeente.

Alle Zuid Afrikaanse gemeenten zijn van rijkswege verplicht om een IDP (Integrated Development Plan) te maken, een integraal ontwikkelingsplan. Dat IDP moet vervolgens worden uitgewerkt in prestatieplannen: welke produkten gaat de municipaliteit maken om het IDP te realiseren?

Ook Nederlandse gemeenten zijn van rijkswege verplicht om een Programmabegroting op te stellen. In die Programmabegroting moet duidelijk worden gemaakt aan welke maatschappelijk doelstellingen onze inspanningen nu eigenlijk een bijdrage moeten leveren.

We zijn dus in beide gemeenten met dezelfde sturingsvraagstukken bezig. In Zuid Afrika volgens een 'top-down' aanpak en in Nederland 'bottum-up'. Een mooie gelegenheid om iets van elkaar te leren dus.

De komende week zullen een aantal Alphense collega's die bij het project 'Prestatie sturing' betrokken zijn hun ervaringen delen met de delegatie uit Oudtshoorn.

Daarnaast zal de delegatie onder andere met het college een bedrijfsbezoek afleggen, de commissie Grondgebied bezoeken, een dag meelopen met een Alphense collega en aan het gezamenlijke project gerelateerde praktijksituaties bezoeken (ISV en infrastructurele werken)

Onze gasten zijn:

* Mr. M.P. May
municipal manager

* Mr. P. Luiters
councillor (o.a. voor performance management)
* Mr. L. Coetzee
IDP-manager

* Mr. P. Nel
performance manager

* Mr. C. van der Mescht
housing & area manager