Ingezonden persbericht

DEN HAAG - 12 Oktober 2005.

Het weekblad de Groene Amsterdammer heeft zich deze week geblameerd met een mislukte poging recente gebeurtenissen bij de Edmund Burke Stichting te willen 'reconstrueren'.

Het artikel van Pieter van Os, getiteld: 'De Amerikaanse lobby. Hoe multinationals het politieke klimaat in Nederland beïnvloeden' (de Groene, nr. 41/05, 14-10-2005), bevat minstens 35 feitelijke onjuistheden. Die fouten zitten niet alleen in de mislukte poging om te komen tot een accuraat chronologisch verslag van de gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Maar ook basale feiten en makkelijk verifieerbare gegevens deugen niet. Rancuneuze bronnen -zoals een ontslagen medewerker­worden uitgebreid aan het woord gelaten, zonder dat de EBS om een weerwoord is gevraagd. Het hele artikel is blijkbaar gebaseerd op eenzijdige en dubieuze bronnen. Het meest onthullend is wel dat in een verhaal dat gaat over cijfers vrijwel alle genoemde getallen niet kloppen.

De directeur van de Edmund Burke Stichting is door de journalist slechts gevraagd om een algemeen interview maar heeft daar vanaf gezien, zonder op de hoogte te zijn van teneur en inhoud van het in voorbereiding zijnde artikel. De EBS heeft het stuk niet ingezien voor publicatie. De EBS is niet geconfronteerd met de uitspraken en uitlatingen van andere bronnen; er heeft geen hoor en wederhoor plaatsgehad. Door de journalist is geen poging ondernomen om de feiten door ons te laten controleren. Wij hebben heden contact gezocht met Hubert Smeets, hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer, met het vriendelijk verzoek om, gelet op deze feiten en omstandigheden, het artikel met evenveel bombarie (inclusief persbericht) in te trekken als waarmee het gisteravond is gepresenteerd. Aangezien Smeets dit heeft geweigerd, wilden wij het in elk geval van onze kant publiekelijk weerspreken.

Hoe tendentieus het hele stuk is moge uit één voorbeeld van een flagrante schending van de journalistieke integriteit duidelijk worden. Omdat Van Os wil aantonen dat de vermeende liaison tussen de Edmund Burke Stichting en Wilders geleid heeft tot het besluit bij Pfizer om te stoppen met de sponsoring --quod non-- schrijft hij dat Pfizer alleen in 2004 nog geld aan de Edmund Burke Stichting heeft overgemaakt. In de verklaring van Pfizer die Van Os in Nederlandse vertaling citeert, staat echter: 'We did give a grant this year'. De fabulerende Van Os vertaalt 'this year' met 'het afgelopen jaar'.

Ook de gesuggereerde causaliteit tussen de beschreven gebeurtenissen en de vermeende liaison met Geert Wilders bestaat niet. Ook dit jaar is de Edmund Burke Stichting immers nog door Pfizer gesponsord. De Edmund Burke Stichting zou ook volgend jaar nog geld van Pfizer kunnen krijgen, wanneer wij daartoe een onderzoeksvoorstel bij het bedrijf zouden indienen. Dat zullen wij echter niet doen omdat directie en bestuur van de Edmund Burke Stichting deze zomer zelf hebben besloten om van de stichting een minder hybride organisatie te maken en het studentenwerk en het public policy werk van elkaar te scheiden. Het studenten- en academische werk zal door de Edmund Burke Stichting worden voortgezet, in een poging terug te keren tot de oorspronkelijke doelstelling van de Stichting, te weten het stimuleren en bevorderen van het conservatisme als politieke filosofie. Het public policy-werk zal, op eigen wijze en zonder verdere verstrengeling met de EBS, worden voortgezet door een nieuwe organisatie, het European Independent Institute (EII), geleid door onze huidige medewerkers Eline van den Broek en Sander Boon. Deze verzelfstandiging geschiedt in alle harmonie, zoals ook symbolisch duidelijk werd gemaakt op de eerste activiteit van het EII, die ten kantore van de EBS plaatshad en waar Bart Jan Spruyt een van de inleidende sprekers was. Van een 'scheuring' of 'afsplitsing' is dus geen sprake.

De suggestie dat financiële problemen de oorzaak van de Edmund Burke Stichting-nieuwe stijl zouden zijn, is pertinent onjuist. De Edmund Burke Stichting heeft altijd een scala aan donateurs gehad. Behalve enkele bedrijven waren dat particuliere donateurs en charitatieve stichtingen uit binnen- en buitenland. Het totaal aan donaties en donateurs is de afgelopen vijf jaar ieder jaar toegenomen.

Voor verdere informatie: Bart Jan Spruyt, T 06 5328 9715