Insiders IND doen boekje open over de 26.000 asielzoekers

LELYSTAD, 20051012 -- 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers die Nederland moeten verlaten, bijna dagelijks kunnen we erover lezen in de media. Vrijwel altijd vanuit emotioneel perspectief geschreven, oppervlakkig en op halve waarheden gebaseerd. Twee insiders van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vertellen in het nieuwste AO hoe het werkelijk zit.


De VARA heeft met het programma '26.000 gezichten' meer dan 75 korte filmpjes van enkele minuten uitgezonden waarin 'asielzoekers een gezicht krijgen'.
Politici en Bekende Nederlanders zoeken de publiciteit door een uitgeprocedeerde asielzoeker één nacht onderdak te bieden in hun eigen huis. Er verschijnen paginagrote advertenties in landelijke dagbladen onder de kop 'Van Harte Pardon' waarin een oproep wordt gedaan tot een eenmalige pardonregeling. Zelfs het ambtsjubileum van de koningin wordt door actievoerders aangegrepen om te pleiten voor een generaal pardon: Een Royaal Gebaar zou de regering moeten maken.

Ook asielzoekers zelf, of hun hulpverleners, vragen via de media aandacht voor hun zaak wanneer zij niet langer in Nederland mogen blijven. De toon is veelal verontwaardigd. En er worden grote woorden gebruikt. Zo wordt er gesproken over het deporteren van vreemdelingen en een inhumaan beleid. Behalve emotioneel is de inhoud vaak eenzijdig, onjuist of bevat onvolledige informatie waardoor de lezer of kijker op het verkeerde been wordt gezet. Uit privacy overwegingen is het niet mogelijk dergelijke specifieke uitlatingen te nuanceren. Hierdoor ontstaan veel misverstanden over het terugkeerbeleid.

Tijd voor een nuchtere, heldere uiteenzetting over het project terugkeer, ook wel project 26.000 genoemd. Wie zijn deze 26.000 mensen? Wat maakt hun tot één groep? Waarom zijn ze al zolang hier? En wat houdt het project 26.000 nu concreet in? In dit AO worden deze vragen beantwoord.

Peter Bolderheij is als unitmanager werkzaam bij de directie terugkeer van de IND. Loes Venhorst werkt als casemanager bij de IND. Beiden zijn werkzaam bij het project 26.000.

Het AO '26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers' (ISBN 90-8587-015-1)is te bestellen voor ¤ 3,25 excl. verzendkosten bij AO, via: 0320-286962, of via de website: Actuele Onderwerpen. De uitgave is ook via de boekhandel te bestellen. Abonnees van de AO-reeks krijgen de uitgave automatisch thuisgestuurd. Eerder verschenen boekjes in dezelfde categorie zijn: 'Het vreemdelingenbeleid', 'Vluchtelingen en asielzoekers', 'Asielzoekers in Nederland', 'Mensensmokkel', 'AMA's, leeftijdsonderzoek bij alleenstaande minderjarige asielzoekers'

Uitgeverij AO (Actuele Onderwerpen) B.V.
Uitgeverij AO brengt sinds 1936 de populair-educatieve Actuele Onderwerpen reeks uit, met als doel hoogwaardige, exclusieve informatie op een objectieve en toegankelijke wijze voor een breed publiek te ontsluiten. Abonnees ontvangen elke twee weken een uitgave over een verassend en actueel onderwerp.

Kijk ook op onze website voor andere uitgaven of abonnementen: www.actueleonderwerpen.nl