Erasmus Universiteit Rotterdam

Allochtoon talent krijgt vier miljoen euro voor onderzoek

Mozaïektoekenningen voor vijf onderzoekers van Erasmus MC

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vijf jonge, talentvolle allochtone afgestudeerden van de Erasmus Universiteit Rotterdam een zogeheten Mozaïeksubsidie toegekend. De wetenschappers in de dop kunnen met deze subsidie vier jaar lang een promotieonderzoek uitvoeren. Minister Maria van der Hoeven van OCW is aanwezig bij de feestelijke uitreiking op 13 oktober 2005.

Maar liefst 142 studenten en afgestudeerden reageerden op een oproep voor onderzoeksideeën. Uiteindelijk krijgen 22 kandidaten een subsidie. Elke kandidaat ontvangt 180.000 euro voor een promotieonderzoek aan de universiteit. Het totaalbudget komt daarmee voor 2005 op 4 miljoen euro. Dat bedrag wordt gezamenlijk gefinancierd door NWO en het ministerie van OCW.

De helft van de gehonoreerden behoort tot de klassieke migrantengroepen; Surinamers, Antillianen, Marokkanen en Turken. Vrouwen presteerden net als vorig jaar opvallend goed. Ruim driekwart van de gehonoreerden is vrouw, terwijl van de indieners ongeveer tweederde vrouw was. De kandidaten met een Marokkaanse achtergrond hebben dit jaar het best gepresteerd. De meeste kandidaten komen uit de (bio-)medische wetenschappen en uit de maatschappij- en gedragswetenschappen. De Universiteit Leiden is dit jaar koploper onder de universiteiten met zeven gehonoreerde kandidaten. In Rotterdam hebben vijf kandidaten de Mozaïeksubsidie gekregen.

De Rotterdamse laureaten zijn:

Ir. L. (Lejla) AliÄ (v), Bosnisch, Medische Informatica/Radiologie Tumorbehandeling in beeld
Nieuwe therapieën tegen kanker grijpen aan op de vaatstructuur van tumoren. Voor het volgen van het effect van de therapie dient de vaatstructuur in kaart te worden gebracht. Met behulp van MRI-scans worden door de onderzoekers methodes ontwikkeld om veranderingen in de vaatstructuur nauwkeurig te meten.

Drs. H. (Hanane) El Hachioui (v), Marokkaans, Neurologie Afasie: herstelpatroon en kwaliteit van leven
Afasie is een taalstoornis vanwege verworven hersenletsel. We willen inzicht krijgen in het herstelproces van klank, betekenis en zinsbouw. We kijken naar de samenhang met de kwaliteit van leven. Tevens proberen we de eindsituatie zo vroeg mogelijk te voorspellen.

Drs. L.M. (Lindsay) Silva (v), Kaapverdisch, Maatschappelijke Gezondheidszorg
De invloed van de baarmoeder op arme, zieke kinderen Kinderen uit lagere sociale klassen hebben een grotere kans op ziekte dan kinderen uit hogere klassen. Wij gaan uitzoeken of die sterkere aanleg voor ziekte door lage sociaal-economische status al ontstaat als het kind nog in de baarmoeder zit.

Drs. T.B.V. (Van) Ta (v), Vietnamees, Immunologie De schaduwzijde van de B-cel
B-cellen maken deel uit van ons afweersysteem en zijn verantwoordelijk voor de vorming van antistoffen. Bij hun ontwikkeling uit voorlopercellen in het beenmerg kunnen fouten optreden, waardoor leukemie ontstaat. In dit onderzoek wordt nagegaan hoe deze cellen kwaadaardig worden.

Drs. T. (Thanyalak) Tha-In (v), Thais, Maag- Darm- en Leverziekten Antistoffen-cocktail redt levens
Orgaantransplantatiepatiënten slikken levenslang afweeronderdrukkende medicijnen om afstoting te voorkomen. Deze medicijnen hebben ernstige bijwerkingen. Met een antistoffen-cocktail gaan de onderzoekers de afweer van transplantatiepatiënten reguleren. Ze willen hiermee langdurige orgaanacceptatie zonder continu gebruik van schadelijk medicijnen bewerkstelligen