MINDEF: Luchtmobiele Brigade oefent in hartje Rotterdam

Ministerie def

http://www.mindef.nl

Een eenheid van de Luchtmobiele Brigade aangevuld met kunstenaars van de 'Dutch Airborne Art Rangers' (DAAR) daalt op donderdag 13 oktober af van het World Trade Center en loopt aansluitend een patrouille door hartje Rotterdam, om zo kunstcentrum TENT binnen te dringen.

De deelnemers tokkelen om 13.00 uur af van het World Trade Center/WTC naar het parkeerdak van de V&D en daarvandaan gaan ze naar de begane grond abseilen. Vervolgens lopen ze een patrouille richting de Witte de Withstraat waar het pand van kunstcentrum TENT aan drie kanten wordt binnengevallen en veilig gesteld. In het kunstcentrum maken de mannen van de eenheid hun wapens schoon en krijgen ze een beschouwing over het schilderij 'De val van Icarus' van Pieter Bruegel. Dit schilderij en het commentaar daarop in het gedicht 'Musee des Beaux Arts' van W.H. Auden vormen het uitgangspunt van de operatie.

Een groep kunstenaars heeft zeven maanden meegedraaid met de opleiding van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. Hieruit is een 'eigen' legeronderdeel ontstaan 'Dutch Airborne Art Rangers'(DAAR). Dit initiatief is ontstaan omdat kunstenaars en militairen vanuit hun verschillende achtergronden ieder een heel eigen manier van waarnemen hebben. Samenwerking kan tot nieuwe inzichten leiden.