Partij van de Arbeid


Den Haag, 13 oktober 2005


Vragen van het lid Boelhouwer (PvdA) aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat


over haar toespraak op de Waterschapsdag van de Unie van Waterschappen op maandag 10 oktober jl.


* Wat bedoelt u met de opmerking in uw toespraak tijdens de Waterschapsdag van maandag 10 oktober jl . over het 'tijd geven' aan de landbouwsector? Betekent dit dat de doelstellingen in onder andere de Kaderrichtlijn Water niet of later gehaald hoeven te worden door deze sector?


* Kunt u aangeven hoe hoog de kosten van de landbouwsector zijn, aangezien u in uw toespraak zegt dat deze sector op enorme kosten wordt gejaagd?


* Waarom verbindt u de 'druk' op deze sector met doelstellingen uit de Kaderrichtlijn Water? Hebt u zelf onder druk van uw collega Veerman van LNV concessies moeten maken aan de KRW-doelstellingen?


* Betekent het 'meer tijd geven' aan de landbouwsector dat u aanpassingen gaat doorvoeren in de status van diverse wateren teneinde doelstellingen te behalen?


* Betekent dit in uw ogen ook dat het ambitieniveau van de Kaderrichtlijn Water naar beneden moet worden bijgesteld om uw uitspraken te kunnen waarmaken? Zo nee, waarom niet?


* Kunt u aangeven wat de gevolgen voor de Kaderrichtlijn Water zijn wanneer u de landbouwsector meer tijd gunt haar doelstellingen voor de KRW te halen?


* Ziet u nog andere sectoren, die ook onder druk staan en op kosten worden gejaagd door de KRW? Zo ja, welke en geeft u deze sectoren ook meer tijd om de doelstellingen van de KRW te halen?


* Aan welke maatregelen denkt u concreet als u stelt in uw toespraak 'regelmatig contact' te hebben met collega Veerman over welke stappen u gezamenlijk kunt nemen om een en ander aan te pakken? Op welke termijn rapporteert u over deze stappen aan de Tweede Kamer?