Protestantse Kerk in Nederland


Kritiek op financiën Protestantse Kerk onterecht

(13-10-2005)
De kritiek van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) op de financiële situatie van de Protestantse Kerk is uit de lucht gegrepen. Met dit ongenuanceerde verhaal creëert de VKB een stemming die schade toebrengt aan het imago van de kerk, aldus Haaije Feenstra, algemeen directeur van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

De VKB beweert vanochtend in dagblad Trouw onder meer dat er niets terecht is gekomen van de reductie van het aantal formatieplaatsen van de dienstenorganisatie, waartoe de commissie Van Dijk in 2002 adviseerde. In de praktijk is de formatie in drie jaar tijd van 540 ftes teruggebracht tot het huidige aantal van 390.

Volgens algemeen directeur Haaije Feenstra is er de afgelopen jaren binnen de Protestantse Kerk in Nederland keihard gewerkt aan verkleining van de organisatie en beheersing van de kosten. Dit beleid heeft duidelijk zijn resultaten afgeworpen, en het artikel in Trouw moet dan ook worden gezien als een klap in het gezicht van de medewerkers van de dienstenorganisatie, die in de afgelopen vier jaar hun afdelingen hebben zien krimpen, collegas hebben zien vertrekken, zelf vaak gedwongen ander werk hebben moeten aanvaarden. Bovendien neemt de werkdruk juist toe, ook doordat plaatselijke gemeenten in toenemende mate een beroep op ondersteuning doen.

Feenstra benadrukt verder dat het bestuur van de dienstenorganisatie en het moderamen van de synode zich zeer goed bewust zijn van de moeite die veel plaatselijke gemeenten hebben om hun begroting sluitend te krijgen en dat voor het bovenplaatselijke werk de komende jaren ook minder geld beschikbaar zal zijn. De middelen voor de landelijke kerk en de dienstenorganisatie zijn direct afhankelijk van de inkomsten van de plaatselijke gemeenten. Wij houden hier voortdurend rekening mee, ook in de begroting van 2006.

Feenstra wijst ook het genoemde tekort van 7 miljoen over 2004 naar het rijk der fabelen. Er was over 2004 inderdaad een tekort van 1,1 miljoen. Daar zijn wij in juni zelf mee naar buiten gekomen. Het betrof met name incidentele tegenvallers, die niet begroot waren. Ik heb toen ook toegezegd dat we maatregelen gaan treffen om dit soort tegenvallers in de toekomst te voorkomen. Deze maatregelen worden morgen in de Kleine Synode besproken. Ook zullen we zorgen voor meer helderheid in de financiële stukken, want dat die niet zo doorzichtig zijn, daarin moet ik de VKB gelijk in geven.

Hoe de VKB aan die 7 miljoen komt, is voor Feenstra een raadsel. Het grootste misverstand is waarschijnlijk dat ze bestedingen uit bestemmingsfondsen als verlies opvatten. Maar dat is onjuist. Om een voorbeeld te geven: in 2006 zal Kerkinactie onderdeel van de dienstenorganisatie veel geld besteden voor de wederopbouw na de Tsunami eind 2004. Voor een deel wordt dat betaald uit geld dat in 2005 is binnengekomen. Dit zal in de jaarrekening van 2005 als een bestemmingsfonds worden weergegeven. Als je dat vervolgens in 2006 uitgeeft, is dat geen verlies: je doet met het geld waar het voor bestemd is!