Provincie Zeeland



Kanaalkruising Sluiskil, insprekers verkiezen tunnel boven tweede brug

De inspraakreacties op de Trajectnota/MER van de Kanaalkruising Sluiskil staan op een rij. Verreweg de meeste insprekers hebben voorkeur voor een tunnel ten noorden van Sluiskil. In totaal hebben 69 personen en organisaties ingesproken; er kwamen 61 verschillende inspraakreacties binnen.

Het is nu aan de ministers van V&W en VROM een standpunt te bepalen over de nieuwe kruising. Dat doen de ministers op basis van de Trajectnota/MER, de inspraakreacties en adviezen van de Commissie MER en de wettelijke adviseurs.

90% insprekers wil tunnel

De Trajectnota/MER Kanaalkruising Sluiskil beschrijft twee alternatieven: een tunnel ten noorden van Sluiskil en een tweede brug ten zuiden van Sluiskil. Ruim 90% van de insprekers heeft voorkeur voor het tunnelalternatief en geven als argumenten hiervoor aan: een positief effect op de verkeersafwikkeling, de economie, de scheepvaart en het milieu. De helft van de insprekers geeft aan dat een tweede brug leidt tot minder doorstroming van het verkeer. De wettelijke adviseurs gemeente Terneuzen en provincie Zeeland kiezen voor een tunnel.

Commissie MER eens met tunnel als MMA

De Commissie MER acht het tunnelalternatief voldoende onderzocht en is akkoord met keuze voor de tunnel als Meest Milieuvriendelijke Alternatief (MMA). Kiest het bevoegd gezag (de ministers van V&W en VROM) voor de tweede brug, dan moet volgens de Commissie MER nader onderzoek plaatsvinden naar het effect van de toename van de scheepvaart en het wegverkeer én de risicos van vervoer van gevaarlijke stoffen op het kanaal. In het Ontwerp Tracébesluit moet aandacht besteed worden aan het besluit luchtkwaliteit.

Streefdata provincie

Initiatiefnemer provincie Zeeland streeft naar een Tracébesluit door de ministers van V&W en VROM medio 2007. Als dit streefdoel gehaald wordt, kan de tunnel in 2010 gereed zijn.

Donderdag 13 oktober 2005, A. Slabbekoorn-Flohr namens Mariëlle de Jonge, 0118-631857, 126/05

Zie ook:

Inspraak op de Trajectnota/MER kanaalkruising Sluiskil