Waterschap Roer & Overmaas


13-10-2005

Aanleg 3 buffers langs Valkenburgerweg te Wijlre

Water- en modderoverlast. In Wijlre kunnen ze erover meepraten. De Valkenburgerweg, die dwars door het dorp loopt, heeft regelmatig blank gestaan.
Al diverse malen kleurde de weg bruin van de laag modder die door het regenwater was meegenomen. Regenwater dat vanaf Etenaken en het Ransdalerveld naar de lager gelegen Valkenburgerweg stroomde. De buffers die het waterschap op dit moment aanlegt moeten de kans op wateroverlast aanzienlijk verminderen.

De gemeente Gulpen-Wittem en de provincie Limburg startten deze zomer met het opknappen van de weg. Een nieuw wegdek, bredere fietspaden, een veilig wandelpad voor voetgangers én een nieuwe riolering. De bestaande riolering kon al het af te voeren water niet aan. Er komt nu een gescheiden rioolsysteem: één buis voor het afvalwater en één buis voor het af te voeren regenwater. Het regenwater wordt door deze buis, via een drietal regenwaterbuffers, richting Geul geleid. Reden hiervoor is dat het waterschap wil voorkomen dat er in één keer een grote hoeveelheid regenwater op de Geul wordt geloosd. Dit verkleint de kans op wateroverlast. Daarnaast is het van belang om het regenwater zoveel als mogelijk te laten infiltreren (in de grond zakken), daar waar het neerkomt. Zo wordt verdroging voorkomen. In Europa is afgesproken dat de waterbeheerders zoveel mogelijk proberen om het regenwater op de plaats waar het valt in de grond te laten verdwijnen, ter plaatse te bergen en daarna pas af te voeren.

Langs de Valkenburgerweg komen dus drie buffers te liggen:


1. regenwaterbuffer Tuinstraat gaat ongeveer 2.500 m³ (= 2,5 miljoen liter water) opvangen.


2. regenwaterbuffer Kandelsgats, een relatief kleine buffer, gaat bijna 600 m³ regenwater opvangen.


3. regenwaterbuffer Pastoor Maessenstraat vangt de resterende hoeveelheid water (bijna 2.000 m³) op.

De aanleg van de drie buffers kost in totaal ruim 600.000,--. Ca. 177.000,-- wordt betaald door de gemeente Gulpen-Wittem en 100.000,-- subsidie is toegezegd vanuit de Tijdelijke Regeling Eenmalige Uitkering Bestrijding Regionale Wateroverlast.
De graafwerkzaamheden voor de 3 buffers zijn inmiddels uitgevoerd.