D66

Als de centralisatie van de politie doorgaat is er een risico dat de politie minder betrokken zal zijn bij lokale veiligheid, stelt D66. Tweede Kamerlid Lousewies van der Laan: Als Den Haag de prioriteiten bepaald en je daarop afrekent, zullen agenten naar Den Haag kijken en dus met hun rug naar hun eigen wijk komen te staan. D66 wil juist dat de politie en gemeente lokaal meebeslissen over de veiligheid. Hoe kun je vanuit Den Haag beslissen wat in Friesland of Maastricht de prioriteiten moeten zijn?. Indien er geen goede argumenten komen zal D66 de plannen voor centralisatie niet steunen.

Ministers Donner (CDA) en Remkes (VVD) presenteren vrijdag aan de ministerraad een voorstel om meer centrale aansturing te krijgen voor de politie. D66 vraagt zich af hoe dit de veiligheid zal dienen. Van der Laan: Vanzelfsprekend is een bepaalde mate van centrale sturing verstandig. Maar, die is er nu al via de nationale recherche met hun nadruk op terrorismebestrijding en zware criminaliteit, de prestatiecontracten, plannen voor centrale automatisering en de gezamenlijke inkoop van autos en de gezamenlijke politieopleiding. Wij willen ook lokale ruimte houden voor de invulling van het veiligheidsbeleid.

D66 maakt zich zorgen over de lokale controle op de veiligheid. Als Den Haag de prioriteiten bepaald staan de burgermeester en de gemeenteraad buiten spel. Daarmee vergroot je de kloof tussen de politiek en de mensen om wie het gaat. D66 wil duidelijk weten wie, waarvoor verantwoordelijk kan worden gehouden. Als na een nieuwe aanslag minister Donner instructies geeft die de burgermeesters niet willen uitvoeren, omdat ze weten dat hun stad dan uit elkaar spat, wie is dan verantwoordelijk voor de gevolgen? Moet de Tweede Kamer dan gaan praten over rellen in Zwolle? Kunnen de inwoners van een gemeente niet meer lokaal aankloppen als ze het niet eens zijn met het lokale beleid?

D66 heeft een betere oplossing voor het probleem dat de burgermeester van de grootste stad nu automatisch corpsbeheerder is en andere burgermeesters buiten spel staan: laat de burgermeesters in een politieregio onderling de korpsbeheerder kiezen. Zo zal het de beste burgermeester worden, die het meeste oog heeft voor de gemeenschappelijke veiligheidsbelangen. Zeker als de burgermeester op termijn gekozen gaat worden, moet hij of zij lokaal verantwoording afleggen over de veiligheid in de gemeente.

13-10-2005 15:15