Gemeente Waalwijk Welstandsnota werkt goed in de praktijk

Ruimtelijke Kwaliteitscommissie tevreden over eerste half jaar

Het welstandsbeleid van de gemeente Waalwijk blijkt in de praktijk goed te functioneren. De verschillende welstandsniveaus zijn herkenbaar in beeld gebracht en worden als toetsingskader gebruikt. Bovendien zijn deze kaders ook uit te leggen aan de burger. Deze conclusie treft de Ruimtelijke Kwaliteitscommissie in haar evaluatieverslag. Deze commissie is een half jaar geleden, bij het in werking treden van de Welstandsnota, gestart met de uitvoering van het beleid. De Ruimtelijke Kwaliteitscommissie heeft als doel een bijdrage te leveren aan de ruimtelijke kwaliteit, de ruimtelijke inrichting, de architectuur, de cultuur, de cultuurhistorie en de monumenten in Waalwijk. Onder verantwoordelijkheid van de commissie opereren de twee commissies Beeldkwaliteit en Cultuurhistorie.

Eerste resultaten
De Ruimtelijke Kwaliteitscommissie heeft allereerst veel tijd gestoken in de kennismaking met het college en de organisatie. Vooral de kennismaking met de afdelingen begint vruchten af te werpen: ruimtelijke kwaliteit heeft een duidelijke plaats in de werkprocessen en bij de medewerkers gekregen. De Ruimtelijke Kwaliteitscommissie wordt regelmatig gevraagd in een vroegtijdig stadium als klankbord te fungeren, zowel bij randvoorwaardenbepaling als bij de concrete planontwikkeling. Er zijn onder andere adviezen gegeven voor bestemmingsplan Waesgaerd West, de architectenkeuze van het nieuwe gemeentehuis, bestemmingsplan centrum, het spoortracé en de locatie van het Dr. Moller college Olympiaweg. Geconstateerd wordt dat de relatie met de organisatie soepel verloopt waardoor bouwplannen snelle en adequater worden afgedaan.

Aan de commissie Beeldkwaliteit zijn in het eerste half jaar 384 plannen voorgelegd. Volgens de welstandsnota voldeden 144 plannen aan de gestelde eisen, 102 voldeden niet, tenzij een en ander wordt aangepast, 60 plannen voldeden niet en 78 werden aangehouden.

De commissie Cultuurhistorie heeft advies uitgebracht over de provinciale cultuurhistorische kaart en heeft op basis van een herinventarisatie van de gemeentelijke monumenten in Waalwijk geadviseerd een aantal nieuwe monumenten aan te wijzen.

Aanbevelingen
Om haar werk in de toekomst op een goede manier te kunnen doen heeft de Ruimtelijke Kwaliteitscommissie behoefte aan meer kaderstellend beleid. De commissie adviseert het college dan ook om met meer uitgewerkt reclamebeleid te komen en een masterplan voor het Industriegebied aan de Eerste Zeine op te stellen. Dit masterplan dient ervoor om de transformatie van het gebied te begeleiden en te sturen. Om andere grootschalige ruimtelijke ontwikkelingen op lange termijn te coördineren en in de tijd te faseren is een structuurvisie voor de kern van Waalwijk zeer gewenst. Op basis van deze visie kan sturing gegeven worden aan bouwinitiatieven van derden maar ook aan de plannen van de gemeente zelf.

Aan het einde van dit jaar komt de Ruimtelijke Kwaliteitscommissie met een jaarevaluatie.

Publicatie datum 13-10-2005