Gemeente Waalwijk Waalwijk start met opstellen duurzaamheidagenda

Gemeente Waalwijk doorgelicht op duurzaamheid

Waalwijk is een van de eerste gemeenten die met een zogenoemde Gem-scan integraal wordt doorgelicht op het thema maatschappelijk verantwoord ondernemen. Van twaalf beleidsterreinen en organisatieonderdelen wordt in kaart gebracht hoe duurzaam de gemeente opereert en waar nog verbeteringen mogelijk zijn. "Een gedetailleerd onderzoek, dat helder aan het licht brengt waar we staan en waar we nog aan kunnen werken", concludeert wethouder Bleekendaal, wethouder Natuur en Milieu. "Dit geldt niet alleen voor de afdeling Milieu- en Bouwzaken. Integendeel duurzaamheid zou bij iedere beslissing van de gemeente moeten worden betrokken. Op deze wijze wordt voor de gemeentelijke organisatie invulling gegeven aan het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wat is duurzaam bij een gemeente?
Bij maatschappelijk verantwoord (of duurzaam) ondernemen denken veel mensen in eerste instantie aan het particuliere bedrijfsleven. Daar zijn verbeterslagen mogelijk door economische, ecologische en sociale dimensies van de bedrijfsvoering beter met elkaar in balans te brengen. In vakjargon heet het de triple-P benadering: people, planet en profit. Maar wat betekent duurzaam ondernemen voor een overheidsorganisatie? Hoe kan een overheid doelbewust bijdragen aan duurzame ontwikkeling? "Wij willen ons voortdurend bewust zijn van het feit dat we een verantwoordelijkheid hebben voor het nageslacht. Naast de gevolgen van onze huidige beslissingen voor onze kindskinderen, zijn de gevolgen van onze beslissingen buiten Waalwijk van belang", analyseert Bleekendaal. "En dat moet je breed zien. Het komt ook tot uitdrukking in het ruimtelijke ordening beleid, in het personeelsbeleid, het milieubeleid, het verkeer- en vervoerbeleid. Op het moment dat je bijvoorbeeld in ruimtelijke ordening beleidslijnen uitzet, dan hebben die een doorwerking naar bedrijven. Maar het gaat ook over interne zaken, zoals het inkopen van goederen en diensten."

Interviews
De Gem-scan wordt uitgevoerd door adviesbureau BECO en start met interviews met hoofden van afdelingen, beleidsmakers en directeuren. De organisatie zal aan de hand van twaalf themas onder de loep worden genomen. De themas zijn: Gemeentelijke strategie, Beleid ontwikkeling en planvorming, Ruimtelijke ordening; Economische zaken; Welzijn, zorg en cultuur; Milieu, water en bodem; Infrastructuur verkeer en vervoer;Inkoop; Communicatie en voorlichting; Facilitaire zaken & ICT;Financiën; Personeelsmanagement. Is er duurzaamheidbeleid op die gebieden? Zo ja, is dat vastgelegd? Wordt er op getoetst?

Stakeholders
Naast de vraaggesprekken met leidinggevenden en beleidsmakers binnen de gemeente, worden ook interviews afgenomen bij stakeholders waaronder de provincie, bedrijvenplatform, plaatselijke milieuorganisaties, welzijnsorganisaties e.d.. Wat verwachten zij van de gemeente op duurzaamheidgebied en hoe vinden zij dat de gemeente het doet? "Dat geeft ons inzicht in de verwachtingen van externe partijen en ook of wij de gevraagde prestaties al leveren. Dat kan interessante discrepanties opleveren.

Duurzaamheid staat nu meer vooraan op de agenda Het milieubeleidsplan 2002-2005 Milieu in beeld van Waalwijk nadert haar voltooiing. Hierin staan vijf themas centraal. Te weten het duurzaam inrichten van Waalwijk, het duurzaam beheren van Waalwijk, burgers en milieu, bedrijven en milieu en samenwerken aan duurzaam Waalwijk. Met de huidige programmatische aanpak zijn belangrijke doelstellingen gehaald. Met name het doel om meer integraal te werken aan duurzaamheid binnen de organisatie is behaald. De huidige vorm Milieubeleidsplan komt te vervallen. In plaats daarvan komt er een Duurzaamheidagenda. Met de Gem-scan worden de witte vlekken op gebied van duurzaamheid in beeld gebracht. Na een afwegingsproces waar ook de raad uitdrukkelijk bij wordt betrokken wordt de agenda vastgesteld.

Duurzaamheidagenda
Op alle onderzochte beleidsvelden en organisatieonderdelen worden verbeterpunten aan het licht gebracht. Dat vindt in december/januari plaats. Vervolgens krijgt de raad alle gelegenheid om haar mening naar voren te brengen. Na discussie wordt dan de duurzaamheidagenda vastgesteld. De duurzaamheidagenda is een lijst met actiepunten die onder verantwoordelijkheid van de desbetreffende afdelingen moet worden uitgevoerd. Ik stel me zo voor dat de scan over een aantal jaren wordt herhaald zodat we kunnen zien of we voortgang boeken, aldus Bleekendaal.

Benchmark
De ervaringen van Waalwijk kunnen binnenkort in Brabant worden vergeleken met bijvoorbeeld Boxtel, Uden, Etten Leur en met de provincie zelf. Buiten Brabant moet je dan denken aan Coevorden, Heerenveen en de provincie Gelderland. Het instrument wint aan waarde als veel gemeenten de prestaties met elkaar vergelijken.

Publicatie datum 13-10-2005