FloraHolland


Samenwerkingsovereenkomst tussen FloraHolland en Kreative Roses Ltd.

FLORAHOLLAND (persbericht 13 oktober 2005) - In Kenia is op 8 oktober jl. een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen FloraHolland en Kreative Roses Ltd. Kreative Roses Ltd., onderdeel van W. Kordes' Söhne, is een rozen productiebedrijf in Kenia dat nieuwe rozencultivars introduceert. FloraHolland biedt met de overeenkomst een nieuwe vorm van integrale dienstverlening, namelijk het leveren van marktinformatie samen met het verwerken van producten.

Marktinformatie
Voorafgaand aan de samenwerkingsovereenkomst is een uitvoerig traject gelopen. Kreative Roses heeft een selectie van nieuwe variëteiten aangeboden bij FloraHolland. FloraHolland Intro Point heeft met deze nieuwe variëteiten verschillende testmarkten voor Kreative Roses georganiseerd. Marktinformatie is onder andere verzameld door de nieuwe rozen samen met geselecteerde kopers gedurende een periode uit te zetten in verschillende landen en afzetkanalen. De verzamelde informatie is vertaald naar een testrapport. Mede op basis hiervan heeft Kreative Roses een keuze gemaakt voor het aan te planten sortiment.

Het bedrijf produceert nu op 10 ha het nieuwe sortiment, dat via FloraHolland wordt afgezet. Na een jaar van informatie verzamelen wordt deze informatie (zoals prijsvorming, soorten) gericht gebruikt door Kordes om de potentieel succesvolle introducties te verhandelen. De kweker ontvangt bij de aankoop van de cultivar de uitgebreide marktinformatie over het product en maakt hiermee meer kans op een geslaagde introductie van de noviteit.

In het derde jaar na de eerste selectie, trekt Kreative Roses zich terug uit het introductieproces om te zorgen dat er geen concurrentie met klanten ontstaat.
Met de succesvolle rozenintroductie van de grootbloemige roos 'Rigoletto', als wereldprimeur geveild op FloraHolland vestiging Naaldwijk, werd de intensievere samenwerking ingeluid.

Verwerking
Het verwerkingsconcept houdt in dat de importverwerkingsafdeling van FloraHolland de producten van Kreative roses ontvangt en klaarmaakt voor verkoop in Nederland. Om tot optimaal resultaat te komen is er geïnvesteerd in nieuwe faciliteiten en werken de medewerkers van beide partijen intensief samen. De import verwerking zal in 2006 circa 15 miljoen stelen verwerken. Onder www.africaroses.net, een initiatief van FloraHolland en sierteeltnet BV staat de vernieuwde portal van www.kordes-international.nl.

Fotobijschrift:
Bas Smit, managing director Kenia, Kreative Roses en Ard Reijtenbach, manager unit Import, FloraHolland na de ondertekening van het samenwerkingsovereenkomst.


---