Gemeente Nieuwegein

Brand in Lucasschool Batau: hele complex gesloten

In de avond van woensdag 12 oktober is er brand geweest in de Lucasschool aan de Heemraadsweide in Nieuwegein. De brand heeft gewoed in één lokaal en een deel van de gang. Door de brand-, rook- en waterschade is het hele scholencomplex in ieder geval gesloten vanaf donderdag 13 oktober tot en met het eind van de herfstvakantie (23 oktober). Het complex biedt onderdak aan twee scholen, een peuterspeelzaal en naschoolse opvang.

Basisscholen de Lucasschool en de Veldrakker zijn dus gesloten, evenals peuterspeelzaal Pinocchio (Kind & Co). Naschoolse opvang Okidoki Batau (Brummi) blijft gewoon functioneren, maar op een andere locatie, namelijk in de Rijnhuijseschool aan de Van Heukelumstraat 6 - 8 (een andere locatie van Brummi).

Het scholencomplex is eigendom van de gemeente Nieuwegein. Gemeente en gebruikers van het complex streven ernaar om na de herfstvakantie alle lokalen weer in gebruik te kunnen nemen, met uitzondering van drie lokalen in de Lucasschool. De Lucasschool had al gepland om maandag 24 oktober gesloten te zijn in verband met een studiedag. De school hoopt haar eerste lesdag dus op dinsdag 25 oktober te kunnen houden.

Ouders van kinderen van de basischolen de Lucasschool, de Veldrakker, peuterspeelzaal Pinocchio en naschoolse opvang Okidoki Batau (Brummi) zijn vanaf donderdagochtend gebeld over de situatie.

In het deel van de Lucasschool waar de brand is geweest, is mogelijk instortingsgevaar. De gemeente onderzoekt de staat van dat deel van het gebouw. Zonodig treft de gemeente maatregelen om instorting te voorkomen. Het terrein wordt donderdagochtend afgezet met hoge bouwhekken.

De brand
Op 12 oktober rond 21.40 uur kreeg de politie de melding dat er brand was ontstaan in een lokaal van de Lucasschool. Uit een lokaal kwamen de vlammen uit het dak. De brandweer Nieuwegein kwam met vier bluswagens. Daarnaast waren er van omliggende brandweerkorpsen diverse ondersteunende voertuigen aanwezig, waaronder een autoladder. Het publiek was ondertussen in grote getale naar de brand toegekomen en werd door de politie op afstand gehouden. Door het snelle optreden van de brandweer was de brand binnen een uur meester en zo kon voorkomen worden dat meerdere lokalen in vlammen opgingen. Eén lokaal is compleet verwoest door de brand en twee andere lokalen liepen zware rook- en waterschade op. De oorzaak van de brand is nog onbekend. De politie stelt een onderzoek in. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie van het district Lekstroom: telefoon 0900-8844.

Invoerdatum 13-10-2005