Ingezonden persbericht


12-10-2005


Persbericht Vakcentrum

Vakcentrum pleit voor 'verbod op verkoop met verlies' tijdens hoorzitting

Verbod noodzakelijker dan ooit

De gevolgen van de concurrentieslag kunnen niet over het hoofd worden gezien. Duidelijk zichtbaar zijn een daling van het voorzieningenniveau, een toename van de werkloosheid en een afname van de investeringen. De concurrentieslag werkt negatief uit voor ondernemer, werknemer en ook nu al voor de consument.

Een 'verbod op verkoop met verlies' draagt daadwerkelijk bij aan verbetering van de huidige situatie. Een verbod waarbij uitgegaan wordt van bijvoorbeeld het Belgische model. Dat is eenvoudig in te voeren en nog eenvoudiger te handhaven. Gezonde concurrentie is hierdoor mogelijk en de praktijk zal leren dat met name excessen hierdoor worden voorkomen.

Het Vakcentrum is dan ook verontwaardigd over het onderzoek naar een 'verbod op verkoop met verlies' zoals in opdracht van het Ministerie van EZ en LNV uitgevoerd. Het onderzoek is onvolledig, onjuist en onevenwichtig. De in de begeleidende brief van de ministers weergegeven maatregelen ten aanzien van ruimtelijke ordening, criminaliteit en financiering zijn ontoereikend.

Zo blijft het Vakcentrum pleiten voor een nationale overheid die er op toeziet dat de hoofdlijnen van de ruimtelijke provinciale toetsingskaders op elkaar zijn afgestemd. Verder voor een regeling waarin investeringen voor veiligheid worden gecompenseerd én een nog grotere verruiming van de borgstelling MKB door bijvoorbeeld de afsluitprovisie af te schaffen.

Een toelichting op het Vakcentrumstandpunt wordt op donderdag 13 oktober 2005 van 15.30 tot 17.30 uur in een openbare hoorzitting/rondetafelgesprek met de Vaste Commissie van Economische Zaken in de Thorbeckezaal (in tegenstelling tot de genoemde zaal in eerdere berichten) in het gebouw van de Tweede Kamer (Plein 2 in Den Haag) gegeven door de voorzitter van het Vakcentrum, Herman H. van der Geest.

Einde persbericht


---

Noot aan de redactie:

Een document met de complete argumentatie van het Vakcentrum tegen het in opdracht van EZ en LNV uitgevoerde onderzoek en voor invoering van een 'verbod op verkoop met verlies' treft u aan op de website van het Vakcentrum. Voor meer informatie neemt u contact op met ondergetekende. Wanneer u aanwezig wenst te zijn bij de hoorzitting/ rondetafelgesprek dient u minimaal een half uur voor aanvang (15.00 uur) aanwezig te zijn i.v.m. de strenge veiligheidscontroles in de Tweede Kamer.

Met vriendelijke groeten,

Paul Jansen, communicatie Vakcentrum

Blekerijlaan 1, 3447 GR Woerden

T (0348) 41 97 71

F (0348) 42 18 01

M (0653) 30 31 60

E p.jansen@vakcentrum.nl I www.vakcentrum.nl