Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apple presenteert de nieuwe iPod

iPod van de vijfde generatie voor weergave van muziek, foto's en video's

Bunnik, 12 oktober 2005 ­ Apple presenteert vandaag de nieuwe iPod. De nieuwste versie van deze populaire muziekspeler heeft een schitterend 2,5-inch kleurendisplay waarop de gebruiker albumhoezen en foto's kan weergeven of videomateriaal kan afspelen, zoals videoclips, videopodcasts, eigen filmmateriaal en televisieprogramma's. De nieuwe iPod heeft een opslagcapaciteit van maximaal 15.000 nummers, 25.000 foto's of meer dan 150 uur aan videomateriaal. Er zijn twee modellen verkrijgbaar: een 30-GB model van 329 Euro en een 60-GB model van 439 Euro. Beide modellen zijn leverbaar in een fraai wit of zwart ontwerp.

"De nieuwe iPod is de beste muziekspeler aller tijden. Hij is 30 procent dunner en heeft 50 procent meer opslagruimte dan zijn voorganger en is toch niet duurder. Bovendien kan de gebruiker video van verbluffende kwaliteit afspelen op het 2,5-inch kleurendisplay", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Aangezien miljoenen mensen over de hele wereld de nieuwe iPod zullen kopen om muziek mee af te spelen, zal hij ongetwijfeld binnen korte tijd ook de populairste draagbare videospeler aller tijden zijn."

Met de nieuwe iPod kan de gebruiker muziek, gesproken boeken, audiopodcasts, videopodcasts, eigen filmmateriaal en populaire televisieprogramma's, zoals Lost en Desperate Housewives, afspelen. De ongeëvenaarde combinatie van iPod en iTunes 6 biedt klanten van Apple nu één naadloze oplossing voor het aankopen, beheren en afspelen van zowel video- als audiomateriaal, inclusief meer dan 2000 videoclips, zes korte films van Pixar Animation Studios, dat onlangs nog is onderscheiden met een Oscar, en vijf televisieprogramma's van ABC en Disney Channel, waaronder de toppers Lost en Desperate Housewives.

De nieuwe iPod bevat alle revolutionaire kenmerken die de iPod tot de beste muziekspeler ter wereld hebben gemaakt, plus baanbrekende nieuwe functies zoals het afspelen van video op een groter kleurendisplay. De nieuwe iPod is voorzien van het innovatieve Click Wheel van Apple voor uiterst nauwkeurige bediening met slechts één hand.

Het draagbare formaat maakt deze iPod ideaal om muziek, podcasts, foto's, gesproken boeken en populaire televisieprogramma's in jaszak, broekzak of handtas mee te nemen en onderweg te beluisteren en te bekijken. iPod-bezitters kunnen met optionele Apple accessoires hun videomateriaal of de diavoorstellingen van hun foto's ook op een televisie bekijken.

iPod is naadloos geïntegreerd met de iTunes Music Store en de iTunes-jukebox voor digitale muziek. Bovendien is de iPod voorzien van de automatische synchronisatiefunctie van Apple, waarvoor inmiddels patent is aangevraagd. Deze innovatieve voorziening kopieert de digitale-muziekcollectie, podcasts, foto's, gesproken boeken, eigen videomateriaal en populaire televisieprogramma's automatisch naar de iPod en werkt de iPod vervolgens steeds bij wanneer de gebruiker de muziekspeler aansluit op een Mac of een Windows-pc met een USB 2.0- poort. De batterij van de nieuwe iPod heeft een gebruiksduur van respectievelijk 14 uur (30-GB model) en 20 uur (60-GB model) bij het afspelen van muziek.*

Prijzen en verkrijgbaarheid
Voor de nieuwe iPod-modellen gelden de volgende adviesprijzen: 329 Euro voor het 30-GB model en 439 Euro voor het 60-GB model. Deze nieuwe iPods zijn vanaf volgende week verkrijgbaar via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en bij geautoriseerde Apple resellers. Standaardaccessoires van de iPod zijn een koptelefoon met oordopjes, een USB 2.0-kabel, een hoesje, een dockaccessoire en een cd met iTunes voor Mac en Windows. Tv-programma's zijn alleen verkrijgbaar in de VS; de verkrijgbaarheid van video's kan per land verschillen.

Voor de nieuwe iPod zijn onder andere de volgende optionele accessoires ontworpen: het Universal Dock (39 Euro), dat gebruikers eenvoudig toegang geeft tot een USB-poort voor synchronisatie, IR-ondersteuning voor gebruik in combinatie met de Apple Remote en een variabele lijnuitgang en S-videopoort voor integratie met audio- en videoapparatuur in de huiskamer; de Apple Remote (29 Euro) voor draadloze integratie met het Universal Dock en een snelle en gemakkelijke bediening van de iPod vanaf elke plek in de kamer; de Apple iPod AV-kabel (19 Euro) die het afspelen op volledige schermgrootte van videomateriaal op een televisie ondersteunt; de iPod Camera Connector (29 Euro); en Apple Socks (29 Euro), zes vrolijk gekleurde sokken om de iPod veilig in op te bergen.

Voor gebruik van iPod is het volgende vereist: een Mac met een USB 2.0-poort, Mac OS X versie 10.3.9 of hoger en iTunes 6, of een Windows-pc met een USB 2.0-poort, Windows 2000 of Windows XP Home of Professional (SP2) en iTunes 6.


* De gebruiksduur van de batterij en het aantal keren dat de batterij kan worden opgeladen is afhankelijk van het gebruik en de instellingen. Kijk op www.apple.com/nl/batteries of www.apple.com/benl/batteries voor meer informatie. De opslagcapaciteit voor muziek is gebaseerd op vier minuten per nummer en 128- Kbps AAC-codering; de opslagcapaciteit voor videomateriaal is gebaseerd op 750- Kbps H.264 gecombineerd met 128-Kbps audio; en de opslagcapaciteit voor foto's is gebaseerd op foto's die vanuit iTunes zijn gekopieerd en op de iPod kunnen worden weergegeven.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple wordt algemeen erkend voor zijn innovatieve en bekroonde Mac-desktops en -notebooks, het Mac OS X-besturingssysteem, het iLife-softwarepakket en zijn professionele programma's. Apple is bovendien de drijvende kracht achter de digitale muziekrevolutie met de iPod, de bestverkopende draagbare muziekspeler, en de on line iTunes Music Store.

Perscontact:

Juriaan Bosman
PR manager Apple Nederland
Rechtstreeks telefoonnummer: 030 659 39 40
Mobiel: 06 538 656 28
E-mail: bosman.j@euro.apple.com

Surf voor internationale persberichten en foto's in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr Op de Nederlandse PR-site vind je naast de meest recente persberichten ook beeldmateriaal in hoge resolutie: http://www.apple.com/nl/pr. De algemene website van Apple Nederland vind je op www.apple.com/nl

© 2005 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, AirPort, SuperDrive, iLife, FireWire, iPod, iPhoto, iMovie, iDVD, GarageBand, iTunes, SpotLight en Apple Store zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


---- --