FloraHolland


Komende winter meer Lisianthusaanvoer van betere kwaliteit bij FloraHolland

Op donderdag 13 oktober organiseerde FloraHolland op de kwekerij van Jaco Beishuizen uit de Maasdijk een koper/kwekerbijeenkomst rondom Lisianthus. De ontwikkelingen in de lisianthusteelt gaan hard. Vooral jaarrondkwekers investeren veel om er voor te zorgen dat de winterkwaliteit van Lisianthus beter wordt. Naast een aantal presentaties kregen de aanwezige kopers en kwekers een rondleiding op het bedrijf van Beishuizen. Daarna was er ruim de tijd om op informele wijze met kopers, kwekers en veilingpersoneel te praten over de Lisianthus.

Tijdens de koper/kwekerbijeenkomst werd ook kort stilgestaan bij het onlangs verschenen rapport Retailscan Lisianthus van het Productschap Tuinbouw. Een onderzoek onder bloemisten in Duitsland, Nederland, Frankrijk en Engeland. Belangrijkste conclusies zijn dat 90 tot 95 procent van de bloemisten Lisianthus verkoopt, dat de bloemist een 7 als gemiddeld cijfer geeft voor de Lisianthus, dat de houdbaarheid een verbeterpunt is en dat de FloraHolland productwaaier bij een kwart van de Engelse bloemisten bekend is.

Uit een inventarisatie onder de jaarrondkwekers van FloraHolland blijkt dat de aanvoer de komende winter hoger zal liggen dan voorgaande jaren. De stijging vindt voornamelijk plaats bij de dubbelbloemige Lisianthus, maar ook de aanvoer van enkelbloemige Lisianthus zal licht stijgen in vergelijking tot vorig jaar. Volgens de inventarisatie worden er de komende winter wekelijks ruim 500.000 stuks Lisianthus aangevoerd bij FloraHolland. Wit wordt een steeds belangrijkere kleur in het totale assortiment. Deze kleur beslaat naar verwachting ruim 25 procent van de totale Nederlandse aanvoer. Ook in het assortiment verwachten we enkele verschuivingen. Bij de enkelbloemige Lisianthus zal naast de 'Piccolo' serie ook de 'Paloma' serie regelmatig worden aangevoerd. Bij de dubbelbloemige Lisianthus wordt de 'Cessna' serie steeds belangrijker in de aanvoer bij FloraHolland.


---