MINDEF: Minister Kamp naar EU-informele in Lyneham (VK)

Ministerie def

http://www.mindef.nl

Minister van Defensie Henk Kamp neemt vandaag (13 oktober) deel aan de informele bijeenkomst van EU-ministers van Defensie in Lyneham (Verenigd Koninkrijk). En marge van de bijeenkomst heeft hij overleg met onder meer zijn Franse ambtgenoot Michèle Alliot-Marie.

Tijdens deze zogenoemde 'informele' bijeenkomst is het hoofdthema de door de Europese Unie geleide troepenmacht EUFOR in Bosnië. De Britse commandant van EUFOR, generaal-majoor David Leakey zal de vergadering bijwonen. De meeste aandacht zal daarbij worden besteed aan de 'mission review', die in november zijn beslag zal krijgen. Deze herziening moet leiden tot een stroomlijning van de EU-missie.

Begin deze week bracht minister nog een tweedaags bezoek aan Bosnië. Naast een ontmoeting met Nederlandse eenheden in Sarajevo en Banja Luka, heeft hij daar gesproken met de Hoge Vertegenwoordiger van de Verenigde Naties, Lord Paddy Ashdown, de Bosnische minister van Defensie, Nikola Radovanovic, de plaatsvervangend commandant van de Europese Politie Missie, brigadegeneraal Jan Groeneveld en commandant EUFOR, generaal-majoor David Leakey. Gisteren was de missie onderwerp van een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

De ministers komen in Groot-Brittannië ook bijeen als bestuursraad van het Europees Defensie Agentschap (EDA). Momenteel werkt het agentschap aan een gedragscode voor materieelverwerving om de concurrentie op de Europese markt te bevorderen.