Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Inburgeringsprogramma succesvol afgesloten
Een pluim voor 50 Sittard-Geleense 'inburgeraars'

Sittard-Geleen, 13-10-2005 - Donderdag 13 oktober om 13.30 uur krijgen 50 zogeheten 'oudkomers' (allochtone inwoners die al lang in Nederland verblijven) een certificaat omdat ze met succes een inburgeringstraject hebben afgesloten. De geslaagde deelnemers ontvangen tevens een bonuspremie. De uitreiking van de certificaten vindt plaats bij Leeuwenborgh Opleidingen aan de Arendstraat in het stadsdeel Sittard en vormt de afsluiting van een tweejarig inburgeringproject uitgevoerd door Leeuwenborgh.

Vreemdelingen die een verblijfsstatus hebben zijn vanaf 2003 verplicht om zo snel mogelijk een inburgeringstraject te volgen. Dit is niet het geval voor een (grote) groep mensen die al (vaak zeer) lange tijd in Nederland verblijven en om verschillende oorzaken niet het contact met de (Nederlandse) samenleving hebben gevonden; de zogeheten 'oudkomers'. Zij kunnen niet goed met de Nederlandse taal uit de voeten en hebben onvoldoende kennis van de Nederlandse cultuur. Om ervoor te zorgen dat ook deze oudkomers meer bij het wel en wee van alledag betrokken worden, heeft het Rijk in 2003 extra geld beschikbaar gesteld. De gemeente Sittard-Geleen heeft met dit geld een project opgezet om 50 oudkomers een inburgeringsprogramma aan te bieden. Een programma met als doel de deelname aan onze gemeenschap te bevorderen.

Het project is succesvol verlopen. Van de in totaal 65 gestarte deelnemers ontvangen 48 personen een certificaat en een bonuspremie. Hiervan zijn zes deelnemers afkomstig van de gemeente Schinnen. Veel deelnemers hebben hun zogenaamde inburgeringstraject als zinvol ervaren. Hhun sociale redzaamheid is naar eigen zeggen behoorlijk gegroeid. Een aantal cursisten beschouwen het traject als een eerste stap op weg naar volledige inburgering. 27 deelnemers hebben inmiddels gevraagd om een vervolgcursus.

met vriendelijke groet,
Ton Bosters
coordinator perswoordvoering
tel. 046 4778007/06-54794364
fax. 046-4778079