Partij van de Arbeid


Den Haag, 13 oktober 2005


Vragen van het lid Eijsink (PvdA) aan de minister van Onderwijs


over wachtlijsten van kinderen in het speciaal onderwijs.


1. Bent u bekend met het artikel in Trouw 'Zoeken naar een plek voor een speciaal kind?


2. Wat zijn de actuele cijfers van de wachtlijsten cluster 4: a. Hoeveel geïndiceerde leerlingen staan op dit moment op de wachtlijst voor plaatsing? b. Hoeveel leerlingen staan op dit moment op de wachtlijst voor indicatie? c. En hoeveel leerlingen met rugzakaanvraag staan op dit moment op de wachtlijst voor indicatie?


3. Welke rol speelt de teldatum van de bekostiging bij het verschijnsel dat leerlingen op een wachtlijst terecht komen?


4. Hoe verhoudt dit bericht zich tot de constatering van de Onderwijsinspectie dat in 2004 het aantal thuiszitters slechts licht is gestegen? In hoeverre spelen teldata een rol bij de leerlingen op wachtlijsten die niet in de cijfers naar voren komen?


5. Hoe beoordeelt u de bewering in het artikel dat het ministerie van Onderwijs wachtlijsten creëert?


6. Hoe beoordeelt u de constatering in het artikel dat de rugzakregeling in het speciaal onderwijs het omgekeerde effect heeft: geen leegloop, maar hard doorgroeien?


7. Wat gaat u ondernemen om de schade die deze kinderen als gevolg van de wachtlijsten in hun ontwikkeling ondervinden, te beperken?


8. Wat gaat u doen om deze wachtlijsten te voorkomen zodat de geïndiceerde kinderen wel per direct geholpen kunnen worden en op de juiste schoolplek terechtkomen?


Trouw rubriek De verdieping 13-10-2005

Onderwijsverslag 2003/2004 p.192

Antwoorden kamervragen lid Eijsink (PvdA) aanhangsel handelingen 2324 (2004/2005)