Ingezonden persbericht


Persbericht


---

EBRU UMAR WORDT COLUMNISTE METRO

Amsterdam, 13 oktober 2005

De column van de vorig jaar vermoorde Metro-columnist Theo van Gogh wordt na 2 november overgenomen door Ebru Umar. Metro en Ebru hebben gisteren een akkoord bereikt over de invulling van de columnpositie, die sinds de moord op Theo van Gogh een jaar lang leeg is gebleven.

Algemeen directeur Silvio de Groot van Metro: "Wij hebben vorig jaar meteen besloten de column van Theo van Gogh op vrijdag een jaar lang leeg te laten. Nu dat jaar bijna voorbij is, heeft onze hoofdredactie gekozen voor een waardige opvolger van Theo." Hoofdredacteur Jan Dijkgraaf: "Voor mij was de keuze eigenlijk heel simpel. Een tweede Theo van Gogh bestaat helaas niet in Nederland. Dus ik moest op zoek naar een heel ander type columnist of iemand die tenminste is begeesterd door Theo. De eerste optie had ik als verraad beschouwd. Mohammed B. uitgesteld zijn zin geven, dat was een walgelijke gedachte. De tweede optie leidde wat mij betreft tot één naam: Ebru Umar. Zij is, net als Theo, in staat met haar columns lezers diep in het hart te raken. En ze is door Theo ontdekt en publiceerde columns op zijn website De Gezonde Roker. Ik ben dan ook hartstikke blij dat Ebru positief heeft gereageerd op mijn verzoek. En ja... in het echt valt ze hartstikke mee."

Ebru Umar: "Ik werd kotsmisselijk toen Jan Dijkgraaf me vroeg of ik interesse had in een wekelijkse column. En dan niet zomaar een, maar de plek van Theo. Ik ben linea recta naar de Albert Heijn gegaan en heb vier flessen alcohol ingeslagen. Ik was halverwege mijn eerste glas toen ik het licht zag. Blijkbaar gaat dat bij een vrijwel geheelonthouder erg snel... Natuurlijk wil ik een wekelijkse column in Metro! En wat een eer dat ik de plek van Theo mag overnemen! En voordat iedereen gaat lopen vergelijken of gaat roepen dat ik 'in de geest van Theo' zou moeten/willen schrijven: forget it! Dat kan ik niet en dat heb ik nooit gedaan. Ik ben Theo niet. Dat lijkt me duidelijk. Voor wie daar nog aan mocht twijfelen: ik heb nog drieënhalf fles alcohol staan..."


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jan Dijkgraaf, hoofdredacteur Metro, tel. 06 - 55 758 842.

Metro wordt in Nederland van maandag t/m vrijdag in een oplage van 500.000 exemplaren gratis verspreid via NS-stations, McDonald' s vestigingen, 160 postkantoren, RET Rotterdam, GVB Metro-stations Amsterdam, GVU Utrecht, universiteiten, scholen, veerdiensten en ziekenhuizen. De 1.467.000 lezers (NOM Doelgroep Monitor, mei 2004 - apr. 2005) zijn over het algemeen jong, welstandig, goed opgeleid en werkzaam of studerend.

Metro is het grootste en snelst groeiende dagblad van de wereld. Metro wordt uitgegeven in 58 edities in 19 landen in 18 talen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Dagelijks lezen meer dan 16,8 miljoen mensen Metro.