Socialistische Partij

Regering gaat goede kant op met JSF

13-10-2005 * Tweede-Kamerlid Krista van Velzen heeft positief gereageerd op het bericht dat de staatssecretaris van Defensie besloten heeft minder JSF's te bestellen dan de eerder voorgenomen 85 stuks. "Het gaat de goede kant op, hopelijk komen we uiteindelijk uit op de aanschaf van nul exemplaren." De regering wil eind 2006 een principebesluit nemen tot aanschaf van de JSF.

Van Velzen De regering wil later beslissen hoeveel toestellen er precies moeten komen. Tot vandaag werd steeds gemeld dat alle plannen uit 2002 volgens schema worden uitgevoerd en dat er geen reden was om veranderingen in te voeren. "Dat blijkt nu onwaar te zijn," concludeert Van Velzen. "Nederland ziet zich nu genoodzaakt de verwachtingen bij te stellen. Dat betekent dat het project in crisis verkeert."

Deze week meldde de Amerikaanse pers dat specialisten ervan uitgaan dat de VS zelf veel minder JSF toestellen bestelt dan oorspronkelijk gedacht. Dat zal de kostprijs per stuk verder opdrijven. Ook een kleinere Nederlandse bestellingen heeft een prijsopdrijvend effect. Een definitieve beslissing van het Pentagon voor de eigen behoefte wordt in februari volgend jaar verwacht. Nu al worden nieuwe posities gekozen.

Eén van de lokkertjes voor de Nederlands regering om aan de ontwikkeling van de JSF mee te doen en 800 miljoen subsidie te geven, was het uitzicht op vette orders voor het Nederlandse bedrijfsleven. De laatste officiële cijfers spreken van een goede 200 miljoen. Met het verlagen van de bestelling zegt de regering het Nederlandse bedrijfsleven meer kansen te gunnen op werk. Van Velzen: "Terwijl de regering allerlei maatschappelijk noodzakelijke gesubsidieerde arbeid afschaft, maakt ze van de JSF een luxe project voor gesubsidieerd werk. Het beste is het project zo gauw mogelijk af te blazen en het geld aan betere projecten te besteden."