Nederlandse Taalunie

25 jaar Taalunie

Taalunie geeft uitgevers inzage in geactualiseerde spelling

Op 15 oktober 2005 verschijnt een nieuwe editie van de Woordenlijst Nederlandse Taal, de officiële gids voor de spelling van het Nederlands. Zoals inmiddels via de pers bekend is geworden, zijn de wijzigingen in vergelijking met de editie van 1995 beperkt. Eén uitzonderingsregel wordt afgeschaft en de eenduidigheid wordt verhoogd. Bovendien worden nieuwe woorden aan de Woordenlijst toegevoegd. Ondanks het beperkt aantal veranderingen is het voor uitgevers natuurlijk van belang dat zij zo snel mogelijk beschikken over alle noodzakelijke informatie, zodat zij hun eigen uitgaven aan de geactualiseerde spelling kunnen aanpassen. De Nederlandse Taalunie komt aan die behoefte tegemoet.

Vanaf 27 juni 2005 zullen uitgevers en producenten van elektronische informatieproducten inzage kunnen krijgen in de basisgegevens van de geactualiseerde spelling. In dit bericht vinden gegadigden alle nodige informatie over de aard van de gegevens en over de procedures die voor de inzage gevolgd moeten worden.

Basisgegevens

De volgende gegevens zullen ter inzage beschikbaar zijn:
* Technische Handleiding

* Leidraad bij de nieuwe editie van de Woordenlijst Nederlandse Taal
* Lijst met onregelmatige basiswoorden

* Lijst met veranderingen in vergelijking met de editie 1995

De Technische Handleiding is een beschrijvend document van alle officiële spelling-voorschriften en alle bijkomende criteria en principes die nodig zijn om op detailniveau de spelling van woorden te bepalen. Ze bevat de meest volledige beschrijving van de Nederlandse spelling. Het document is opgesteld door de Werkgroep Spelling van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren, die in opdracht van het Comité van Ministers van de Taalunie voorstellen voor de herziening heeft geformuleerd. De tekst doet dienst als instructie voor de Werkgroep zelf om de spelling van trefwoorden in de Woordenlijst te bepalen en geldt als documentatie van regels en principes voor volgende actualiserings-rondes. De Technische Handleiding is in eerste instantie bedoeld voor specialisten zoals redacties van woordenboeken en samenstellers van programmas voor automatische spellingcontrole.

De Leidraad is de tekst die in de Woordenlijst Nederlandse Taal is opgenomen en waarin de spellingvoorschriften ten behoeve van het algemene publiek worden beschreven en geïllustreerd. In vergelijking met de Technische Handleiding is de beschrijving in de Leidraad minder uitputtend, eenvoudiger en didactischer geformuleerd. Anders dan de Technische Handleiding, die tegemoet moet komen aan de behoeften van samenstellers van naslagwerken, houdt de Leidraad vooral rekening met de verwachtingen en behoeften van gewone taalgebruikers.

De lijst met onregelmatige basiswoorden bevat alle basiswoorden uit de Woordenlijst waarvan de spelling niet rechtstreeks en niet volledig uit de spellingvoorschriften is af te leiden. De lijst bevat meer dan 20.000 trefwoorden, voornamelijk bastaardwoorden en leenwoorden uit andere talen dan het Nederlands. Het gaat om alle onregelmatige basiswoorden (simplicia) en niet om alle onregelmatige trefwoorden uit de Woordenlijst. De lijst vermeldt bijvoorbeeld wel de woorden accordeon en accordeonist maar niet accordeonmuziek, omdat de spelling van dat trefwoord rechtstreeks voortvloeit uit het eerste lid accordeon.

De lijst met veranderingen tussen de Woordenlijst 2005 en die van 1995 bevat alle trefwoorden die in de edities 1995 en 2005 voorkomen en waarvan de spelling in 2005 ten opzichte van 1995 een verandering heeft ondergaan.

Voorwaarden

Aan de inzage van de bovengenoemde documenten zijn geen kosten verbonden. Wel geldt er een verbod op het verspreiden, publiceren, vermenigvuldigen of anderzijds openbaar maken van de verstrekte documenten. Zij worden ter inzage beschikbaar gesteld met als doel de betrokken producenten in staat te stellen hun eigen bestaande publicaties in overeenstemming met de geactualiseerde spelling te brengen en mogen dus niet worden gepubliceerd.

Producenten van informatiebronnen dienen zich voorafgaand aan de inzage van de documenten schriftelijk akkoord te verklaren met de bovengenoemde voorwaarden. Dat doen zij door ondertekening van een licentie-overeenkomst (Word-bestand, 147kB) die de inzage in de bovengenoemde basisgegevens regelt. Een exemplaar van deze overeenkomst is te vinden op de website van de Nederlandse Taalunie, via het URL-adres:
http://taalunieversum.org/taal/spelling/2005/basisgegevens/licentie_ba sisgegevens.doc (Word-bestand, 147kB).

Procedure

Voor de inzage van de gegevens gelden de volgende procedurele stappen.
1. Alle uitgevers en producenten die de basisgegevens kosteloos willen inzien, vragen bij de Taalunie de licentie-overeenkomst voor inzage van basisgegevens aan of downloaden deze licentieovereenkomst basisgegevens (Word-bestand, 147kB) van de website van de Taalunie.

2. Na ontvangst van twee volledige ingevulde en ondertekende exemplaren van de overeenkomst, stuurt de Taalunie een door de algemeen secretaris ondertekend exemplaar retour.
3. De gegadigden ontvangen vervolgens per e-mail het URL-adres van een speciaal door de Nederlandse Taalunie voor het beschikbaar stellen van de basisgegevens ingestelde website. Via een tweede bericht ontvangen ze een unieke, alleen door henzelf te gebruiken, toegangscode.

4. Met de vermelde toegangscode bezoekt de gegadigde de speciale website van de Taalunie. De bovengenoemde basisgegevens kunnen vanaf die website op de eigen computer worden gedownload.

Voor nadere informatie over het inzagerecht ten behoeve van uitgevers kunt u contact opnemen met het Algemeen Secretariaat van de Nederlandse Taalunie, tel. +31 70 346 95 48 of via info@taalunie.org. © Nederlandse Taalunie, 2000-2005 alle rechten voorbehouden