Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Dag van de Witte Stok 2005
---

Ieder jaar is 15 oktober de Internationale Dag van de Witte Stok. Op deze dag vragen blinde en slechtziende weggebruikers aandacht voor hun veiligheid op straat. Die veiligheid komt nogal eens in het geding door bijvoorbeeld obstakels op het voetpad en roekeloos rijgedrag van automobilisten en fietsers. Dit jaar staat de dag in het teken van onveilig rijgedrag van fietsers en bromfietsers als blinden en slechtzienden willen oversteken. Omdat 15 oktober dit jaar op een zaterdag valt, zullen de activiteiten vooral op vrijdag 14 oktober plaatsvinden.

Iedere bestuurder, of hij nu een auto, een fiets of een bromfiets bestuurt, moet een blinde met een witte stok voor laten gaan. Dat staat in het Nederlands Verkeersreglement. De ervaring leert dat vooral fietsers en bromfietsers deze regel nauwelijks toepassen. Daarom grijpt de Federatie dit jaar de Dag van de Witte Stok aan om (brom)fietsers bekend te maken met deze regel én ervoor te zorgen dat ze hem ook daadwerkelijk gaan naleven. Op de 14e oktober zullen er door blinde en slechtziende vrijwilligers allerlei acties worden georganiseerd om dit te bereiken. Nu al geeft de Federatie voorlichting op scholen en adviseert ze gemeenten hoe die hun fietsenstallingen en oversteekplaatsen zo veilig mogelijk kunnen maken voor blinden en slechtzienden. Zie hiervoor de brochures Veilig naar de overkant en Troep op de stoep, die te lezen zijn op de site www.sb-belang.nl.

De Buiten Gewoon Veilig prijs, oproep tot het doen van voordrachten

Nieuw dit jaar is de Buiten-Gewoon-Veiligprijs, ingesteld door de Federatie Blinden- en slechtziendenbelang. Deze prijs wordt op 14 oktober uitgereikt aan een gemeente of organisatie die een goede oplossing heeft bedacht voor de veiligheid van blinden en slechtzienden in het verkeer. Initiatieven die letsel of hinder door fietsers en bromfietsers voorkómen, verdienen dit jaar extra aandacht. Iedereen kan een voordracht indienen.

De voordrachten moeten beschrijven - en het liefst met fotos illustreren - waarom juist deze looproutes of oversteekvoorzieningen veilig(er) zijn voor blinden en slechtzienden. Voordrachten kunnen tot en met maandag 15 augustus worden ingediend bij de Federatie. Daarna zal een deskundige en onafhankelijke jury een winnaar uitroepen.

Voordrachten naar: Federatie Slechtziendenbelang, postbus 2062, 3500 GB Utrecht; info@sb-belang.nl. informatie 030 299 28 78
---