Gemeente Heerlen

Romeins weekend voor jong en oud in Thermenmuseum Heerlen

Thermenmuseum Heerlen, 15 en 16 oktober 2005

In het Thermenmuseum in Heerlen vind je de unieke resten van een groot Romeins badhuis. Op zaterdag 15 en zondag 16 oktober wordt in het Thermenmuseum een avontuurlijk Romeins weekend georganiseerd.

Beleef een dag tussen de Romeinen!

Voel jezelf Romein en neem deel aan leuke activiteiten! Kijk hoe een Romeinse mozaïekmaker te werk ging, laat je haar vlechten door een echte Romeinse kapster en voel de hitte van de oven bij de veldsmid.

De mozaïekmaker
De mozaïekmaker laat zien hoe hij te werk gaat en vertelt over zijn vak. Je mag bovendien zelf aan de slag om je eigen mozaïek te leggen! In de Romeinse tijd heeft de mozaïeklegger kalksteen en Naamse steen op maat gekapt en in het badhuis verwerkt.

De Romeinse kapster

Een kapster zal in haar Romeinse kapsalon tekst en uitleg geven over de haardracht in de Romeinse tijd. Tijdens haar uitleg zal ze bij iemand uit het publiek het haar in Romeinse stijl vlechten. Mocht je graag met zo'n kapsel naar huis gaan, laat het weten.

Veldsmid

In de tuin van het Thermenmuseum wordt een veldoven gebouwd waarin ijzererts gesmolten wordt en bewerkt. In het cafetaria staat een kast met onder andere messen en scheermessen die door de smid gemaakt zijn. Ook kun je een kijkje nemen in een burgertent. Dit geeft je een idee wat de Romein allemaal in zijn tent meenam.

Romeinse trouwplannen?

Geïnteresseerd in een Romeins huwelijk? Tijdens het Romeins weekend kun je zien hoe de Romeinen trouwden. Ook wordt aandacht besteed aan de kleding van bruid en bruidegom. Verder kom je ook meer te weten over de Romeinse godsdienst. Bij de Romeinen was de god Mithras lange tijd een belangrijke god die vooral door soldaten werd aanbeden. Op de sportplaats van de thermen zal de hoge priester iemand inwijden in de godsdienst van Mithras. Deze godsdienst heeft heel veel overeenkomsten met het Christendom.

Oude Romeinse spelen
Heb je zin in een oud Romeins spel? Neem plaats op een van de banken, zoek een tegenspeler en speel je spel. Keuze genoeg!

Entree en openingstijden

Tijdens het Romeins weekend op 16 en 17 oktober 2005 is het Thermenmuseum geopend van 10 tot 17 uur. Entreeprijs volwassenen E4,00; 65+/CJP E3,50; kinderen 4-12 jaar E3,00; tot 4 jaar gratis). Deelname aan de activiteiten is bij de prijs inbegrepen. Thermenmuseum Heerlen, Coriovallumstraat 9, Heerlen. Tel. 045-560 5100. www.thermenmuseum.nl

---- --