International Film Festival Rotterdam

NB persvoorstelling Tigers on Tour:
dinsdag 4 oktober 2005, Filmmuseum Amsterdam, vanaf 10.30 uur (zie uitnodiging hieronder)

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 6 september 2005

Tigers on Tour: Argentijns supertrio in 30 filmtheaters

Tigers on Tour reist tussen 15 oktober 2005 en 19 februari 2006 op weekenddagen langs dertig filmtheaters door heel Nederland. Het International Film Festival Rotterdam organiseert het minifestival in samenwerking met de Volkskrant en VPRO. Ditmaal omvat Tigers on Tour prachtige Argentijnse speelfilms, alledrie tot stand gekomen met hulp van het Hubert Bals Fonds: het veelbesproken meesterwerk LOS MUERTOS, het indringende, maar optimistische LAS MANTENIDAS SIN SUEÑOS en het droomachtige RONDA NOCTURNA. Tezamen geven de films een impressie van hedendaags Argentinië en de hoge kwaliteit van de recente Argentijnse filmkunst.

'Tigers on Tour' reist in voor- en najaarsedities van drie films op weekend- of feestdagen langs de filmtheaters. Voor 'Tigers on Tour' selecteert het IFFR VPRO Tiger Award-winnaars, Hubert Bals Fonds-films of andere films uit de voorgaande festivaleditie. In voorverkoop zijn tickets (20,- Euro voor drie films; Volkskrantlezers en VPRO Backstage-leden 18,- Euro) te bestellen via de bon uit de advertenties in de Volkskrant of de bon op www.filmfestivalrotterdam.com. Resterende kaarten zijn vanaf een week voor de betreffende vertoningsdatum verkrijgbaar aan de filmtheaterkassa. Tigers on Tour is mede mogelijk dankzij medewerking van de Volkskrant en VPRO, beide hoofdsponsor van het IFFR.

LOS MUERTOS
Argentinië, 2004, 78 min., Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld Regie: Lisandro Alonso
Productie: Fortuna Films, Slotmachine, Arte France Cinéma, 4L, Lisandro Alonso
Scenario: Lisandro Alonso
Camera: Cobi Migliora
Montage: Lisandro Alonso
Art direction: Lisandro Alonso
Geluid: Catriel Vildolsola
Muziek: Flor Maleva
Met: Argentino Vargas

Subliem is de leegte in LOS MUERTOS, de tweede speelfilm van de Argentijn Lisandro Alonso. Een minimalistisch meesterwerk met enorme cinematografische zeggingskracht. In LOS MUERTOS wordt een man gevolgd tijdens zijn tocht door het oerwoud van Argentinië. Zijn laatste dag in de gevangenis is aangebroken en hij maakt zich op voor de vrijheid. De rest van het verhaal is de man op weg naar zijn dochter die op een eiland in het oerwoud woont. Een meditatieve boottocht in een tempo dat wordt bepaald door zijn primaire levensbehoeften. Zwijgend is hij één met het oerwoud en de rivier die hem zowel verder als terug in de tijd voeren. Verder is er niets dan stilte, het gruwelijke geheim dat de hoofdfiguur met zich meedraagt en de knagende vragen van de kijker. LOS MUERTOS is een zelfbewuste, gedurfde film met een volstrekt oorspronkelijke beeldtaal. De beleving van de fysieke werkelijkheid van de tocht is even belangrijk als de metaforische lading. De rivier lijkt naar de essentie van de man te voeren, maar geeft uiteindelijk geen antwoord. Tot op het laatst blijft de vraag of hij een man is van stille berusting of van sluimerende moordlust. Het lijkt alsof het oerwoud het verleden heeft ingekapseld - totdat het aan het eind van de film zijn muil openspert.

Lisandro Alonso (1975, Buenos Aires) studeerde drie jaar aan de Universidad del Ciné. In 1996 schreef en co-regisseerde hij met Catriel Vildosola de korte film DOS EN LA VEREDA. Daarna werkte Alonso aan enkele speelfilms als regieassistent. Zijn speelfilmdebuut LA LIBERTAD kreeg in 2002 op het festival in Rotterdam twee eervolle vermeldingen van de internationale filmpers. LOS MUERTOS is Alonso's tweede speelfilm.

LAS MANTENIDAS SIN SUEÑOS
Argentinië, 2005, 94 min., Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld

Regie: Vera Fogwill & Martin Desalvo
Productie: Avalon Production s.l., Stefan Schmitz, Vera Fogwill, Martin Desalvo
Scenario: Vera Fogwill
Camera: Nicolas Trováto
Montage: Rosario Suárez
Art Direction: Daniela Podcaminsky
Geluid: Gaspar Scheuer, Diego Martínez Rivero
Muziek: Babasónicas
Met: Lucía Snieg, Vera Fogwill, Mirta Busnelli, Edda Díaz, Mía Maestro, Elsa Berenguer, Julián Krakow, Gastón Pauls

Niet zomaar een moeder-dochterfilm, maar wel een film waarin de moeizame relaties tussen moeders en dochters centraal staan. Eugenia, een vroegrijp meisje van bijna negen jaar, en haar moeder Florencia, veel te jong om moeder te zijn, hebben een bijna omgekeerde moeder-dochterrelatie. Eugenia moet niet alleen helemaal voor zichzelf zorgen, ze moet ook haar lamlendige drugsverslaafde moeder onder haar hoede nemen. Florencia's moeder springt soms financieel bij, maar ze heeft zich emotioneel al lang geleden van haar dochter afgekeerd. De makers gingen de dramatische risico's in deze film bepaald niet uit de weg. De combinatie van authenticiteit in de aankleding en realisme in het verhaal wordt voortvarend vermengd met burleske karakters en luchtige episodes. De structuur van de film is speels en springerig als het wankele leven van de hoofdpersonen. Vooral in de bijrollen krijgt een aantal kleurrijke personages de kans de film een opgewekte toon te geven. Dan blijken de personages toch minder opgesloten te zijn in hun noodlot en toch nog iets te dromen te hebben. Met Lucía Snieg als Eugenia werd het juiste meisje gevonden voor een veeleisende kinderrol. Eugenia is haar leeftijd ver vooruit, maar tevens in haar emoties erg klein gebleven. Schrijfster en coregisseur Vera Fogwill nam zelf de ongemakkelijke rol van de onverantwoordelijke junkiemoeder op zich.

Vera Fogwill (1972, Buenos Aires) is een vooraanstaande actrice in het theater en in films van bijvoorbeeld Alejandro Agresti. Ze schrijft ook gedichten, korte verhalen en filmscripts. LAS MANTENIDAS SIN SUEÑOS (KEPT AND DREAMLESS) is haar speelfilmdebuut als regisseur.

Martin Desalvo (1973, Buenos Aires) produceerde, schreef en regisseerde meerdere korte films, videoclips and commercials tijdens en na zijn studie. Sinds 1998 is hij ook actief als scriptschrijver en theaterproducent. LAS MANTENIDAS SIN SUEÑOS is zijn speelfilmdebuut.

RONDA NOCTURNA
Argentinië 2004, 82 min., Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld

Regie: Edgardo Cozarinsky
Productie: Cine Ojo Films & Video, Les Films d'Ici, Marcelo Cespedes, Carmen Guarini
Scenario: Edgardo Cozarinsky
Camera: Javier Miquelez
Montage: Martine Bouquin
Art direction: Juan Ignacio Lago
Geluid: Alejandro Alonso
Met: Gonzalo Heredia, Dario Tripichio, Greg Dayton, Rafael Ferro, Moro Angheleri, Susana Varela, Román Chlaposki, Jana Bokova

Voor het eerst sinds jaren draaide Cozarinsky weer een speelfilm in zijn vaderland Argentinië, juist in een periode van sociale ontluistering en economische onrust. RONDA NOCTURNA (NIGHT WATCH) is een sfeervolle, soms droomachtige odyssee door het nachtelijke Buenos Aires. De 'mensen van de dag' zijn naar huis, de nachtmensen nemen de straat over. Het is Allerheiligen op het zuidelijk halfrond, en Buenos Aires koelt af na een warme lentedag; de camera speurt de straten af en blijft hangen bij de negentienjarige Victor, overtuigend gespeeld door de televisiester Gonzalo Heredia in zijn eerste echte filmrol. Victor is afkomstig uit de provincie en werkt als schandknaap en kleine dealer. De film volgt hem op zijn ronde door de nacht. Tijdens zijn werk zwerft hij door de stad, belandt op vreemde plekken en ontmoet oude vrienden. Cozarinsky schetst een meeslepend en realistisch portret van nachtelijke kostgangers in zijn zowel romantische als bedreigende geboortestad. Wat begint als een gewone nacht, verandert geleidelijk van sfeer na middernacht. Langzaam beginnen er irrationele, verontrustende zaken aan de oppervlakte te komen. Victor ziet hoe een man onder een truck wordt geduwd, en wordt zelf ook slachtoffer van geweld. Wanneer hij een vergeten vriendin uit de provincie ontmoet, begint het hem langzaam te dagen...

Edgardo Cozarinsky (1939, Buenos Aires) is schrijver en filmmaker. Hij verhuisde naar Frankrijk in de jaren zeventig en reist sinds 1988 tussen Parijs en Buenos Aires heen en weer. Verschillende van zijn films zijn vertoond tijdens het International Film Festival Rotterdam. Voor de speelfilm RONDA NOCTURNA keert hij voor het eerst sinds jaren weer terug naar zijn geboorteland Argentinië.

(einde persbericht)

Noot aan de redactie:
Zie hieronder in bijlage: uitnodiging persvoorstelling, programmaschema Recensietape en filmstills op aanvraag beschikbaar Informatie: IFFR Persvoorlichting, Bert-Jan Zoet, tel 010 ­ 890 90 90, email press@filmfestivalrotterdam.com

Bijlage 1: uitnodiging persvoorstelling Tigers on Tour, dinsdag 4 oktober

U bent van harte welkom op dinsdag 4 oktober 2005 in het Filmmuseum Vondelpark, Amsterdam de persvoorstelling van de drie films uit Tigers on Tour bij te wonen. Aanmelding vooraf is niet nodig.

Aanvangstijden:

10.30 - 11.50 uur LOS MUERTOS

12.30 - 14.05 uur LAS MANTENIDAS SIN SUEÑOS

14.30 - 15.55 uur RONDA NOCTURNA

Bijlage 2: Programmaschema Tigers on Tour najaar 2005

NB:

- volgorde films: 1. LOS MUERTOS, 2. LAS MANTENIDAS SIN SUEÑOS, 3. RONDA NOCTURNA.

- de drie films zijn te zien op donderdag 10 en vrijdag 11 november 2005 tijdens het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden (9-13 november 2005, info aanvang/tickets: www.noordelijkfilmfestival.nl)

OKTOBER 2005

Za 15 oktober, Filmtheater De Fabriek Zaandam
15:00, 17:00, 19:30

Zo 16 oktober, Images Groningen
13:30, 15:15, 17:15

Za 22 oktober, Cinescope Almere
16:00, 19:15, 22:00

Zo 23 oktober, Theater Lantaren/Venster Rotterdam
13:00, 15:15, 19:30

Zo 30 oktober, Provadja Alkmaar
16:00, 19:00, 21:00

NOVEMBER 2005

Za 5 november, Movie W Wageningen
14:00, 16:00, 19:30

Zo 6 november, Luxor Theater Hoogeveen
13:30, 16:00, 18:30

Za 12 november en zo 13 november, Filmhuis Den Haag 13:00, 15:00, 17:00

Za 19 november, Filmfoyer Tilburg
14:00, 16:00, 20:00

Zo 20 november, Chassé Cinema Breda
11:30, 14:00, 16:00

Za 26 november, Filmhuis Lumen Delft
12:00, 14:00, 16:15

DECEMBER 2005

Za 3 december, Rialto Amsterdam

1)13:00, 15:00, 17:00

2)13:15, 15:30, 17:30 *

* Aangepaste volgorde: RONDA NOCTURNA, LOS MUERTOS, LAS MANTENIDAS SIN SUEÑOS

Zo 4 december, Filmhuis De Keizer Deventer
13:00, 15:00, 17:00

Za 10 december, Filmhuis Bussum
16:30, 19:00, 20:50

Zo 11 december, Theater de Lieve Vrouw Amersfoort
15:30, 18:45, 21:00

Za 17 december en zo 18 december, Filmtheater 't Hoogt 12:30, 14:30, 17:00

Ma 26 december (2e kerstdag), Filmhuis Arnhem
16:00, 19:30, 21:30

JANUARI 2006

Za 7 januari, Lux Nijmegen
12:30, 15:00, 18:00

Zo 8 januari, Plaza Futura Eindhoven
13:15, 15:00, 17:00

Za 14 januari, Filmschuur Haarlem
13:30, 15:30, 19:00

Zo 15 januari, Fraterhuis Zwolle
11:00, 13:00, 15:15

Za 21 januari, Filmhuis Helmond
14:00, 17:00, 20:00

Zo 22 januari, Verkadefabriek Den Bosch
14:00, 16:00, 19:30

Za 28 januari, Schouwburg Amstelveen
14:00, 16:00, 19:00

Zo 29 januari, Concordia Cinema Enschede
12:30, 14:30, 16:30

FEBRUARI 2006

Za 4 februari, Bioscoop Koning van Engeland Hulst
14:00, 16:00, 18:00

Zo 5 februari, Bioscoop Royal Echt
14:00, 16:00, 18:00

Zo 12 februari, Lumière Cinema Maastricht
13:30, 15:30, 19:15

Zo 19 februari, Filmhuis Cinode Dordrecht
16:00, 19:00, 21:00

NB. De drie films zijn op do 10 en vr 11 november 2005 ook te zien op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden (9-13 november 2005, info aanvang/tickets: www.noordelijkfilmfestival.nl)