Gemeente Nieuwegein

Berichten

Nieuwe afvalstoffenverordening in Nieuwegein

Nieuwegein heeft de regels voor het aanbieden en inzamelen van huishoudelijk afval vastgelegd in de zogenaamde afvalstoffenverordening. De nieuwe regels gaan in op 15 oktober 2005. Ze geven duidelijkheid over de rechten en plichten van zowel burgers als de inzameldienst bij het aanbieden en inzamelen van huishoudelijk afval. De verordening bevat ook nieuwe regels voor afgedankte elektronische en elektrische apparaten.

Nieuwe afvalregels
De regels betreffen:


* Inzameling van zwerfafval in de woonomgeving.
* Inzameling van bedrijfsafval bij winkels en kantoren waar ook huishoudelijk of vergelijkbaar afval ontstaat. Zo mogen ook Nieuwegeinse bedrijven bepaald afval aanbieden op het Aanbiedstation. Voorwaarde is dat zij zich kunnen identificeren. Zij mogen bijvoorbeeld maximaal zeven grote elektrische en elektronische apparaten aanbieden, die bij de aankoop van nieuwe apparaten door Nieuwegeinse burgers bij hen zijn achtergelaten.
* Opslag van afvalstoffen en autowrakken.

* Verruiming van de tijd voor het plaatsen van de minicontainers aan de weg naar de tijd tussen 21.30 uur op de dag voor de inzameling tot 07.30 uur op de inzameldag.
* Alle nieuwe elektrische en elektronische apparaten (inclusief buislampen en energiezuinige lampen) krijgen een Klein Chemisch Afval (KCA)-logo. Bij het vervangen van dergelijke apparaten (van elektrische tandenborstels tot televisietoestellen) mogen de oude apparaten alleen nog op het Aanbiedstation worden gebracht en niet meer bij het (grof) huisafval worden gezet. Daarnaast kunnen ook winkelbedrijven deze oude apparaten innemen, bij verkoop van nieuwe.

Voorkomen van ongewenste situaties
De aanleiding voor het opstellen van de afvalstoffenverordening is de gewijzigde nationale wetgeving (Wet milieubeheer). De verordening vormt samen met de uitvoeringsregels het juridisch kader waarmee ongewenste situaties bij het aanbieden en inzamelen van huishoudelijk afval kunnen worden voorkomen of hersteld. In de uitvoeringsregels zijn de regels voor tijden, plaatsen en aanbiedingswijzen voor huishoudelijk afval opgenomen. Ongewenste situaties ontstaan bijvoorbeeld doordat vuil op verkeerde plaatsen wordt achtergelaten, of buiten de ophaaldagen. Bij herhaald overtreden van de regels kan de gemeente handhavend optreden en kostenvergoedingen opleggen. Daarover worden de inwoners de komende maanden nog nader geïnformeerd.

Meer informatie
Op www.nieuwegein.nl en op de Gemeentepagina van de Molenkruier kunt u over de verordening en de uitvoeringsregels meer informatie vinden. De gemeentegids die in februari 2006 verschijnt en de Afvalwijzer die eind van dit jaar verschijnt geven ook gedetailleerde informatie over de uitvoeringsregels bij de afvalinzameling, zoals het ophaalschema, de tijden, de inzameling en andere concrete zaken.