PERSBERICHT - 2005-09-21

Grote Monet-tentoonstelling in Bremen

De Kunsthalle in Bremen toont van 15 oktober tot 26 februari een grote expositie onder de titel Monet en Camille Vrouwenportretten in het impressionisme. Op de tentoonstelling zullen werken van Monet en andere grote impressionisten te zien zijn afkomstig uit gerenommeerde musea uit de hele wereld, zoals het Musée d Orsay in Parijs, het Getty Museum in Los Angeles en het Guggenheim Museum in New York.

De Kunsthalle in de Duitse Hanzestad bezit sinds 1906 Claude Monets schilderij Camille, dat in 1866 door hem werd gemaakt toen hij als kunstenaar nog onbekend was. Camille was zijn grote liefde en het schilderij maakte Monet op slag wereldbekend.

Het schilderij van Camille wordt nu het middelpunt van een opmerkelijke expositie, waarin ook Monets andere vroege portretten zullen kunnen worden vergeleken met werken van prominente tijdgenoten, zoals Renoir, Manet en Degas.

De kunsthal in Bremen kent tijdens deze tentoonstelling verlengde openingstijden: di., vr. en za. 10-22, wo., do. en zo. 10-18 uur, ma., kerstavond en oudejaarsdag gesloten. Toegangsprijs 11, met korting 8. Kinderen van 6-14 jaar betalen 3.50, er zijn gezinskaarten te koop voor 22 (twee volwassenen met maximaal 4 kinderen).

Meer info:
Kunsthalle Bremen, Am Wall 207, D-28195 Bremen, tel. 00 49. 421 32908, fax 00 49. 421 3290847, internet: www.monet-camille.de

Ander onderwerpen in dit persbulletin van het Duits Verkeersbureau:


- Welkom op de Christkindlmarkt Straubing

- Münster: Shoppen en reizen kan zó gemakkelijk zijn
- Arrangementen rond inwijding Frauenkirche Dresden
- Fietstocht voor voetballiefhebbers in Ruhrgebiet
- Meekijken en helpen bij topkok in Osnabrück
- Kunstkanjers in Berlijn te zien

Welkom op de Christkindlmarkt Straubing
24 november t/m 23 december 2005

Geniet van de feestelijke atmosfeer met hete Glühwein, glanzende kerstversiering en traditionele handwerkkunst. Elk jaar weer laten zowel de grote als kleine bezoekers zich betoveren door de Christkindlmarkt in Straubing, met zijn feestelijke atmosfeer, lichtjes, dennengeur, smakelijke lekkernijen en stemmingsvolle concerten. Op de Straubinger Theresienplatz, direct onder de Straubinger stadstoren, bieden meer dan 30 verkoopstalletjes prachtige handwerkjes en geweldige geschenkideeën aan.

Kiezen wordt moeilijk, zoveel pracht aan kerstdecoratie, figuren voor de kerststal en kaarsen verleiden u, net als het kopen van houten speelgoed, marionetten, teddyberen en glanzende sieraden. En natuurlijk behoren gebakken braadworsten, vers gebrande amandelen, hete Glühwein en vele andere culinarische hoogstandjes hierbij.

Staan op de Theresienplatz vele lichtjes en ruim 25 romantisch gedecoreerde Weihnachtshütten op u te wachten, op de andere zijde van de Theresienplatz is een heel andere kerststemming te zien. Hier geen commerciële tentjes en overdadige decoratie, maar een compleet woud aan kerstbomen in wintersfeer. Met veel kleine en grote feestelijk kerstbomen, waar uw kinderen zich uitstekend zullen vermaken. Midden in dit winterbos staat een huisje, waar kinderen met vertelde sprookjes (eventueel op aanvraag bij de VVV in het Nederlands) en koekjes bakken de hele middag beziggehouden worden. En welk kind wil er nu niet midden in een sprookjesbos leven.

Dus slenter lekker over de Christkindlmarkt en door het ´kerstbomenwoud´ en geniet van de Beierse atmosfeer en traditie in de adventstijd voor kerst. Ook de stad zelf is een bezoek meer dan waard: met haar prachtige kerken, middeleeuwse aanzichten op de beide ,,Stadtplätze", en menige historische werken. Ook zijn in de stad nog volop Nederlandse invloeden te vinden, die herinneren aan de tijd van 1353 tot 1425 dat het hertogdom Straubing-Holland hier regeerde. Dit is o.a. te zien aan het hertogslot waarin een ridderzaal is nagebouwd, in de traditie van de ridderzaal in Den Haag.

Op vrijdag 25.11.2005 om 17.00 uur, opent de burgermeester van Straubing, dhr. Reinhold Perlak, samen met het Christkindl" officieel de Christkindlmarkt". Openingstijden voor de ,,Christkindlmarkt Straubing 2005: 24 november t/m 23 december, ma/di/ wo/vr/za:10.00 t/m 20.00 uur, do:10.00 t/m 21.00 uur, zo:12.00 t/m 20.00 uur. Meer info: www.straubinger-christkindlmarkt.de, Amt für Tourismus, tel: 0049 9421 944 307, of organisator Josef Stelzl, tel: 0049 9421 4992, e-mail: josef.stelzl@t-online.de

Münster: Shoppen en reizen kan zó gemakkelijk zijn Een shoppingtour met de Münster-special kan de bezoeker Münster laten beleven, dat volgens de Verenigde Naties wereldwijd als de meest leefbare stad wordt beschouwd, is zeker een bezoek waard.

Al winkelend in de historische stadskern met zijn wondermooie Arkaden op de middeleeuwse Prinzipialmarkt, gaat er een unieke wereld open. Tussen het winkelen door kan men genieten in één van de vele straatcafés of in typische Westfälische kroegen. Een bezoekje aan de wekelijkse markt op zaterdag is zeker de moeite waard. Deze markt bevindt zich op de Domplatz en wordt als één van de mooiste in Duitsland bestempeld.

Met de Münster-special is deze reis extra voordelig: een weekend naar Münster met een bijzonder programma is al vanaf 75 Euro mogelijk. De Münster-special is vanaf één september tot dertig november geldig en is inclusief twee overnachtingen met ontbijt en is in verschillende hotels in Münster mogelijk. Bovendien bevat deze aanbieding ook de mogelijkheid om de Friedenssaal te bezoeken, een rondleiding door de oude stad te maken en toegangskaarten voor het grafisch museum van Pablo Picasso te krijgen. Daarnaast voegen de deelnemende hotels hier nog hun eigen bijdrage aan toe (prijs per persoon in een tweepersoonskamer). Ook is parkeren erg gemakkelijk door de bijbehorende parkeerkaart.

Deze aanbieding leidt tot een aantrekkelijke winkeltour en een bezoek van talrijke top-voorstellingen en dat is allemaal in Münster mogelijk. Een speciale winkelmogelijkheid zijn de nieuw gebouwde Münster Arkaden, die zich uitstrekken over 7000m² en in het oude centrum van de stad liggen.

Voor meer informatie en boekingen kunt u contact opnemen met Münster Tourismus. Bel de Hotline: tel. 0049 251 4922726, bezoek hun website: www.tourismus.muenster.de of stuur een e-mail aan: tourismus@stadt-muenster.de.

Arrangementen rond inwijding Frauenkirche in Dresden De Frauenkirche in Dresden, verwoest aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en na jarenlange werkzaamheden in volle glorie herrezen dankzij de inzet van duizenden in de hele wereld, zal opnieuw officieel worden ingewijd op zondag 30 oktober a.s. Klokgelui zal die dag voorafgaan aan de plechtige oecumenische kerkdienst die s middags om 6 uur zal beginnen. Die avond zal ook het opnieuw gewijde orgel tijdens een concert te horen zijn.

Op Hervormingsdag, 31 oktober, en Allerheiligen (1 november) zullen in de herstelde Frauenkirche ook bijzondere diensten worden gehouden. De kerk is de komende maanden middelpunt van tal van evenementen. Op 4 november is er een concert waarop de Missa Solemnis van Beethoven ten gehore wordt gebracht. Op
19 november is er adventzingen, op 23 december een speciale Kerst-vesper. Met uitzondering van de dag van de inwijding op 30 oktober worden er in de kerk elke dag rondleidingen gehouden. Ook is het mogelijk de herstelde koepel te beklimmen.

In verband met de vele bijzondere evenementen heeft de overkoepelende toeristische organisatie in Dresden voor de periode van 4 november t/m 31 december a.s. speciale arrangementen ontwikkeld. Er kan een Frauenkirche Special worden geboekt, waarbij altijd een kaartje voor een avondconcert in de kerk is inbegrepen. Afhankelijk van het soort concert is een arrangement met één overnachting in een uitstekend hotel verkrijgbaar vanaf 74 en met twee overnachtingen vanaf 125 per persoon bij gebruikmaking van een tweepersoons kamer.

Meer info: Gesellschaft zur Förderung des Wiederaufbaus der Frauenkirche, Marienstraße 20, D-01067 Dresden, tel. 00 49. 351 498190, fax 00 49. 351 4981949, e-mail:
office@frauenkirche-dresden.org en internet:
www.frauenkirche-dresden.org of Dresden Werbund und Tourismus, Ostra-Allee 11, D-01067 Dresden, tel. 00 49. 351 491920, fax 00 49. 351 192116, e-mail: info@dresden-tourist.de en internet: www.dresden-tourist.de

Wolfsburg lokt met zondig arrangement
Tot 30 december a.s lokt het Ritz Carlton Hotel in de Duitse stad Wolfsburg gasten met een zondig arrangement. Het gaat om een uiterst luxueus pakket, dat bedoeld is voor mensen die van grote luxe houden. Gasten van het vijfsterren-hotel die op de lokroep ingaan kunnen rekenen op een gourmet ontbijtbuffet en een tiengangen-diner, inclusief een champagne-sorbet en de allerbeste wijnen. Een butler maakt tijdens het verblijf een zeer luxueus bad gereed. Na het bad wacht een Balinese massage. Wie het arrangement boekt krijgt ook gratis kaarten voor een bezoek aan VW-Autostadt, de grote attractie op het gebied van mobiliteit van de Volkswagenstad Wolfsburg. Een zondig pakket komt inclusief één overnachting in de Executive Suite van het Ritz Carlton op 1025 per twee personen.

Meer info en/of reserveringen: The Ritz-Carlton Wolfsburg, StadtBrücke,
D-38440 Wolfsburg, tel. 00 49. 5361 607000, fax 00 49. 5361 608000, e-mail: wolfsburg.reservation@ritzcarlton.com en internet: www.ritzcarlton.com

Fietstocht voor voetballiefhebbers in Ruhrgebiet Om alvast in de stemming te komen voor het wereldkampioenschap voetbal, dat volgend jaar in Duitsland wordt gespeeld, wordt onder de titel WM 2006 mit dem Rad in het Ruhrgebiet voor groepen vanaf 8 personen een tweedaagse fietstocht aangeboden die onder meer voert langs de geboorteplaatsen van twee beroemde verenigingen uit deze regio, Schalke 04 en Borussia Dortmund.

Schalke 04 werd opgericht op de Schalker Markt in Gelsenkirchen en Borussia op de Borsigplatz in Dortmund. Uiteraard worden ook de stadions van beide clubs bezocht, de Arena Auf Schalke in Gelsenkirchen en het Westfalenstadion in Dortmund, die beide tijdens het WK worden gebruikt.

De fietstocht is alleen voor groepen te boeken. De prijs van het arrangement is 129 per persoon. Het arrangement omvat één overnachting in een tweepersoonskamer met ontbijt, twee fietsexcursies onder leiding van een gids (lengte ongeveer 40 km per dag), een rondleiding door een van beide stadions en een bezoek aan het museum Auf Schalke in Gelsenkirchen. De excursie kan naar keuze worden begonnen in Dortmund of in Gelsenkirchen.

Er zijn ook dagtochten per fiets voor voetbalfans mogelijk. Deze zijn ook alleen mogelijk bij deelname van ten minste 8 personen. Kosten 35 per persoon. Fietsen kunnen worden gehuurd voor 6 per dag.

Meer informatie en/of reserveringen: Büscher Reisen, Alte Hattinger Straße 15,
D-44789 Bochum, tel. 00 49. 234 5891898, fax 00 49. 234 5840353, e-mail: info@buescherreisen.de

Meekijken en helpen bij topkok in Osnabrück
Het Steigenberger Hotel Remarque in Osnabrück in de deelstaat Nedersaksen biedt liefhebbers de gelegenheid tot een bijzondere blik achter de schermen bij de chef-kok. In het kader van een driedaags arrangement kunnen gasten in de hotelkeuken over de schouder van de kok meekijken, desgewenst een handje helpen bij de voorbereiding van de gerechten en tenslotte genieten van het eindproduct.

Onderdeel van het arrangement is ook een avond restaurant-hopping, waarbij kan worden genoten van gastronomische hoogstandjes van drie restaurants van het hotel. De gasten krijgen een vijfgangen diner geserveerd en kunnen tevens genieten van een champagne-proeverij. In 2004 werd Hotel Remarque in Duitsland onderscheiden voor het beste gastronomische totaalconcept.

Het arrangement omvat twee overnachtingen met Prosecco-ontbijtbuffet, inclusief vrije toegang tot de wellness-afdeling van het hotel.

Liefhebbers die meer willen weten over de man naar wie het hotel werd genoemd, de in Osnabrück geboren Erich Maria Remarque, schrijver van de beroemde roman Im Westen nichts Neues (over de Eerste Wereldoorlog), kunnen terecht in het Remarque-Vredescentrum in de Westfaalse stad.

Meer informatie en/of boekingen: Tourismusverband Osnabrücker Land, Postfach 4149, D-49031 Osnabrück, tel. 00 49. 541 9511195, fax 00 49. 541 9511120, e-mail: tv@osnabruecker-land.de en internet: www.osnabruecker-land.de

Kunstkanjers in Berlijn te zien
Kunstliefhebbers in de hele wereld kijken reikhalzend uit naar het lange weekend van 30 september tot 3 oktober a.s. waarin in Berlijn kan worden genoten van kanjers op het gebied van de internationale kunst.
Op 3 oktober komt er een einde aan de grote Goya-expositie in de Alte Nationalgalerie, die een voor velen dé sensatie van afgelopen zomer was. Een paar dagen voordat het werk van de grote Spaanse kunstenaar de Alte Nationalgalerie verlaat, begint (op de laatste dag van september) in de Neue Nationalgalerie de grote tentoonstelling Pablo. Der private Picasso. Le Musée Picasso à Berlin.

En op 1 oktober gaat in de Berlinische Galerie de expositie Brücke Die Geburt des deutschen Expressionismus van start, die een overzicht geeft van werk van grote kunstenaars als Kirchner, Nolde en Pechstein binnen de precies honderd jaar geleden gestichte artistieke gemeenschap Brücke. Wie dus in genoemd weekend naar Berlijn komt is in staat de drie topexposities te bezoeken.

Op de Picasso-expositie (tot 22 januari volgend jaar) zijn rond 170 schilderijen, sculpturen en andere kunstwerken van de grote meester te zien. De tentoonstelling van Brücke, met rond 200 schilderijen, tekeningen, sculpturen en grafisch werk, is te bewonderen van 1 oktober tot 15 januari a.s. Er zijn onder meer objecten te zien die zijn geleend van het Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid.

Meer info: Berlin Tourist Information, Am Karlsbad 11, D-10785 Berlijn,
tel. 00 49. 30 250025, fax 00 49. 30 25002424, e-mail: information@btm.de en internet: www.berlin-tourist-information.de

Skulptur Biennale in Münsterland
Onder de titel Latente Historie kan momenteel in de Kreis Borken in de Duitse regio Münsterland, dicht bij de grens met Nederland, de Skulptur Biennale worden bewonderd. Het evenement, waarbij een reeks interessante kunstwerken is te zien, is bedoeld om een verbinding te maken tussen de geschiedenis van de streek en de moderne kunst.

Internationale kunstenaars van naam werden uitgenodigd kunstwerken te maken die een relatie hebben met gebeurtenissen uit het verleden in de Kreis Borken. Zij hebben zich daartoe vaak ter plaatse laten inspireren. Zo zijn vijftien projecten in acht gemeenten ontstaan. In Ahaus zijn bijvoorbeeld door de Duitse kunstenaar Thomas Kilpper uit een container voor de opslag van radio-actief materiaal halfpipes voor skaters vervaardigd. In dezelfde stad is het kunstwerk De Fantoomtuin te zien van de Nederlandse kunstenaar Laurens Kolks. Sedert 1999 is steeds om de twee jaar een andere regio van het Münsterland voor de manifestatie uitverkoren. Als laatste was ditmaal de Kreis Borken aan de beurt.

Een bezoek aan de Skulptur Biennale 2005 is goed te combineren met andere uitstapjes in deze streek. De organisatie Münsterland Touristik biedt tal van interessante excursies en aantrekkelijke overnachtingsmogelijkheden aan.

Meer info: Münsterland Touristik, hotline 00 49. 800 9392919, internet: www.muensterland-tourismus.de en
www.skulptur-biennnale-2005.de

Plezier op wielen in regio Fläming
De Fläming is een regio in het oosten van Duitsland die grote naam heeft verworven vanwege de veelzijdige mogelijkheden voor inline skaters en fietsers. Het recreatie- en jeugdcentrum Petkus in het plaatsje Baruth haakt daarop in met een arrangement dat Plezier op wielen heet en dat op beide doelgroepen mikt. Het centrum ligt direct aan de unieke 170 kilometer lange fiets- en skateroute in de Fläming, een natuurgebied dat zich zowel over het grondgebied van de deelstaat Brandenburg als dat van Saksen-Anhalt uitstrekt.

Het aanbod van het centrum omvat onder meer vijf overnachtingen met halfpension en huur van een fiets of skate-materiaal voor één dag. Het centrum, dat 70 bedden telt (onder meer in zogeheten familiekamers) hoopt vooral gezinnen met kinderen te interesseren en biedt het arrangement voor twee volwassenen en maximaal drie kinderen aan voor 569.

Meer informatie: Gutshaus Petkus, Merzdorfer Straße 36, D-15837 Baruth/Mark,
tel. 00 49. 33745 70870, fax 00 49. 3374570871, e-mail: mail@skatehotel.de en internet: www.skatehotel.de

Nieuw trefpunt in München
De Beierse hoofdstad München heeft er sinds kort een belangrijk trefpunt bij. Het is de Schrannenhalle, een overdekte hal met een oppervlakte van 2500 vierkante meter, die op de bekende Viktualienmarkt in het hartje van de stad staat. Het gebouw is 365 dagen per jaar en 24 uur per etmaal geopend en is zowel een overdekte marktplaats als een uitgaanscentrum. Het huisvest bijzondere winkels, boetieks, werkplaatsen, cafés en restaurants en doet regelmatig dienst als concerthal. Het is een ware spiegel van de veelzijdige cultuur van München en ook zeer interessant voor bezoekers van de stad.

Al in het midden van de 19e eeuw kende München een Schrannenhalle, een bouwwerk van voornamelijk gietijzer en glas waarin graan werd verhandeld. Na een aanvankelijke bloeitijd werd de markthal gedegradeerd tot pakhuis en geraakte tenslotte in verval. Een brand vernielde in 1932 grote delen van de hal. Overblijfselen (o.a. grote gietijzeren zuilen) werden door de gemeente opgeslagen en min of meer vergeten.

Rond 1980 werd het plan opgevat de Schrannenhalle te herbouwen. Maar het duurde nog tot het begin van deze eeuw dat de plannen werden geconcretiseerd. Nu is de nieuwe hal, waarin de oude gietijzeren zuilen zijn verwerkt, onlangs met de nodige tam-tam in gebruik genomen en lijkt een nieuwe bloeitijd aangebroken.

Meer informatie: Münchner Schrannenhalle, Viktualienmarkt 15, D-80331 München, tel. 00 49. 89 5181818, fax 00 49. 89 51818588, e-mail: info@schranne.de en internet: www.schranne.de

Nieuw Maritim Hotel in Berlijn geopend
In de Berlijnse wijk Tiergarten is onlangs na een bouwperiode van 26 maanden het nieuwe Maritim Hotel in gebruik genomen. Het is gelegen aan de Stauffenbergstraße en is het grootste congreshotel in het hart van de Duitse hoofdstad. Samen met het Maritim proArte Hotel in de Friedrichstraße kunnen we nu in de hoofdstad marktleider zijn in het belangrijke segment Vergaderingen en congressen, aldus regionaal directeur Thomas Wachs van de vooraanstaande Duitse hotelketen.

Het nieuw geopende Maritim Hotel Berlin is het 44e van de in Bad Salzuflen zetelende hotelmaatschappij. Acht daarvan bevinden zich buiten Duitsland. Het nieuwe viersterren-hotel in Berlijn heeft een voor manifestaties een capaciteit van 5800 personen. Architectonisch doet het gebouw denken aan het Berlijn van de jaren dertig. Het beschikt over 505 kamers, inclusief 71 suites. De presidentiële suite is met 350 vierkante meter de grootste van Berlijn en biedt vanaf het exclusieve dakterras een indrukwekkend uitzicht over de ambassadewijk van de Duitse hoofdstad.

Het nieuwe Maritim Hotel beschikt over drie restaurants, een uitgebreide wellness-afdeling, een elegante hotelbar en een parkeergarage die plaats biedt aan 478 autos. Meer informatie is te vinden op de website www.maritim.de

Nordhorn viert de herfst
De Duitse grensstad Nordhorn viert op 24 en 25 september a.s. het grote jaarlijkse stadsfeest onder de titel Nordhorner Oktober. Met veel spektakel wordt daarmee de herfst ingeluid. En uiteraard met veel bier. Het feest begint op zaterdag de 24e dan ook met het traditionele openen van het eerste vat bier (Fassanstich).
Tijdens het feest treden in de binnenstad o.a. kleinkunstenaars, toneelspelers en dansers op, zijn er demonstraties van clubs en wordt op tal van plaatsen levende muziek ten gehore gebracht. Er staat ook een Nederlandse one-man-show op het programma. Nieuw is een grote boerenmarkt (in de Firnhaberstraße), boordevol verse waren.

Kinderen verzorgen op zaterdag in de stad een rommelmarkt. Jonge bezoekers van het feest kunnen in Nordhorn ponyritjes maken en zich uitleven in mooie ouderwetse carrousels.

Wie een bezoek aan Nordhorn tijdens dit herfstfeest wil combineren met het doen van inkopen kan daarvoor ook op zondag de 25e ruimschoots terecht. De winkels van de stad zijn die dag van 13-18 uur geopend.

Meer info: Fremdenverkehrsverband Grafschaft Bentheim, van-Delden-Straße 1-7,
D-48529 Nordhorn, tel. 00 49. 5921 961196, fax 00 49. 5921 9651196, internet: www.grafschaft-bentheim-tourismus.de en www.vvv-nordhorn.de

Mega modeshow in Krefeld
Krefeld, vlak over de grens bij Venlo, organiseert in het weekend van 24 en 25 september a.s. een mega modeshow in de straten van de stad, die door winkels, ontwerpers en fabrikanten wordt georganiseerd. Een kilometers lang lint van zijde, dat als een tweede hemel boven de straten wordt gespannen, zal bezoekers de weg wijzen naar de verschillende shows. Wie, geïnspireerd door de demonstraties, inkopen wil doen kan daarvoor ook op zondag de 25e terecht, daar de winkels in Krefeld die dag geopend zullen zijn.

Meer informatie: Stadtmarketing, von-der-Leyen-Platz 1, D-47798 Krefeld,
tel. 00 49. 2151 861501, fax 00 49. 2151 861510, e-mail: stadtmarketing@krefeld.de en internet: www.krefeld.de

Nieuwe fietsroutes in Mecklenburg-Vorpommern
De deelstaat Mecklenburg-Vorpommern ontwikkelt zich steeds meer tot een van de populairste vakantiegebieden van Duitsland. Het gebied heeft vooral veel te bieden aan watersporters, badgasten, fietsers, natuurliefhebbers en cultuurminnaars. Door de Duitse fietsersclub ADFC is de streek al vijf jaar gekozen tot de beste fietsbestemming van het land. Het gebied beschikt over zeven zogeheten lange-afstands fietsroutes en talloze andere mooie fietswegen.

Het Tourismusverband van de deelstaat heeft nu een nieuwe brochure uitgebracht onder de titel Rad-Rundtouren 21 traumhafte Reisen für Ihren Kurzurlaub. Op 66 paginas worden de 21 nieuwe routes beschreven, voorzien van kaarten, logiesadressen, tips voor bezoeken aan bezienswaardigheden onderweg en natuurlijk mooie fotos. De 21 routes zijn tussen 115 en 414 kilometer lang en ontworpen voor dagtochten van 2-8 dagen. Themas van de routes zijn o.a. de baksteen-bouwkunst van de regio, kastelen en landgoederen en mooie eilanden als Rügen en Usedom.

Ter aanvulling van de brochures biedt het Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern ook een interactieve fietstochtplanner aan zowel op internet als op CD. Met behulp van de navigator kunnen alle fietsliefhebbers die in het bezit zijn van GPS hun apparatuur laden met de fietsroutes en zich vervolgens per satelliet door de vakantieregio laten leiden. Een voorproefje van de mogelijkheden van de navigator is op internet te vinden onder www.auf-nach-mv.de/karte

De nieuwe (Duitstalige) brochure met fietsroutes wordt op verzoek gratis toegezonden door de overkoepelende toeristische organisatie in Mecklenburg-Vorpommern.

Meer info en/of aanvragen brochure: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern, Platz der Freundschaft 1, D-18059 Rostock, tel. 00 49. 180 5000223, fax 00 49. 381 4030555, e-mail: info@auf-nach-mv.de en internet: www.auf-nach-mv.de

Historische hoerentocht in Hamburg
Leer kennen wat u altijd al graag had willen weten, maar wat u nog nooit hebt durven vragen dat is het motto van de historische hoerentocht die in Hamburg wordt aangeboden. Het hele jaar door vertelt een vrouwelijke gids, die zich presenteert als Madam Magdalena op vrijdag- en zaterdagavond over de rosse buurten van de Duitse havenstad. De excursie begint op genoemde avonden om 20.00 uur en duurt ongeveer twee uur. De prijs van de rondleiding is 25.

Meer info: Hamburg Tourismus, Steinstraße 7, D-20095 Hamburg, tel. 00 49. 40 30051300, fax 00 49. 40 30051333 e-mail: info@hamburg-tourismus.de en internet:
www.hamburg-tourismus.de

Nieuwe reisboeken over Duitsland

Gault Millau Deutschland 2005. Der Reisführer für Genießer. Uitg. Christian Verlag, München. Voorzien van plattegronden en overzichtskaarten. Prijs 30.
ISBN 3-88472-639-0.
Dat de Duitse keuken de laatste jaren een steeds betere naam krijgt blijkt onder meer uit de vele loftuitingen die de nieuwe Gault Millau-gids vermeldt. In totaal werden 147 koks hoger en 134 lager gewaardeerd dan vorig jaar. Tot kok van het jaar werd Christian Scharrer van Schloßhotel Buhlerhöhe uitverkoren.

Der Varta-Führer Deutschland 2005. Uitg. Varta-Führer GmbH, Mair-Dumont, Ostfildern. Voorzien van plattegronden en kaarten. Prijs 29.95.
ISBN 3-82973-517-0.
Nuttige gids waarin ruim 10.000 hotels en restaurants in Duitsland worden getest. In het boekje worden onder de titel Goed & Gunstig 1100 tips gegeven voor prijsbewuste reizigers. Er staan 180 stadsplattegronden in en veel korte karakteristieken van interessante steden. Wie regelmatig in Duitsland onderweg is kan van het boekje veel plezier beleven.

INFORMATIE
Duits Verkeersbureau, Postbus 12051, 1100 AB Amsterdam www.duitsverkeersbureau.nl
www.oranjeroute.nl