Gemeente Alkmaar


Discussie toekomstvisie Wijkgericht Samenwerken

Alkmaar, 21 september 2005

De laatste jaren is er een aantal ontwikkelingen binnen het Wijkgericht Samenwerken dat vraagt om een nieuwe afstemming tussen de convenantpartners (politie, gemeente, woningbouwcorporaties, Kern 8, RIMA en scholen). Het college presenteert een nieuwe toekomstvisie Wijkgericht Samenwerken in de vorm van een discussienota. Deze nota dient als basis voor de gesprekken met de convenantpartners en bewoners en komt voort uit de wensen dat het collegeprogramma 2002 bevatte. Ook de raad wordt hierbij betrokken. De gesprekken met de convenantpartners zijn reeds van start gegaan. Het rapport van de Rekenkamercommissie dat in opdracht van de Gemeenteraad onlangs verscheen, en gisteravond onderwerp van discussie was tijdens de commissie Bestuur & Middelen, bevat op enkele punten dezelfde conclusie.

"Wijkgericht samenwerken bestaat nu ongeveer 10 jaar. De doelstellingen die in het begin van die tijd zijn geformuleerd zijn niet meer geheel van toepassing op de maatschappelijk ontwikkeling van nu", aldus wethouder Meijer (Wijkgericht Samenwerken). "Dat blijkt ook uit ons collegeprogramma over het wijkgericht samenwerken waar het volgende in is opgenomen": Wijkgericht samenwerken is en blijft een speerpunt van het college waar het gaat om verbetering van de maatschappelijke samenhang in de wijken en bevordering van participatie van bewoners. Aan de hand van de resultaten van een onderzoek naar de effectiviteit van de doelstellingen, wil het college het wijkgericht samenwerken met nieuw of aangescherpt beleid optimaliseren. Daarnaast zal het college wijkgericht samenwerken in de komende periode verbreden en verdiepen met veiligheid, cultuur en sport. Daarbij geeft het college extra aandacht aan nieuwe vormen van communicatie met alle wijkbewoners, ook allochtone wijkbewoners.

Vandaar dat er ruim een jaar geleden een begin is gemaakt met het samenstellen van een discussienota toekomstvisie wijkgericht samenwerken. Een eerste verkenning van het rekenkamerrapport laat zien dat op een aantal punten de conclusies en aanbevelingen in lijn zijn met deze plannen.

De discussienota kwam tot stand door gesprekken met sectorhoofden, directie en bestuur. Het doel van het discussiestuk is om met elkaar (gemeente, convenantpartners en bewoners) opnieuw in gesprek te gaan en een gezamenlijk toekomstperspectief te ontwikkelen om zo goed mogelijk in te spelen op deze ontwikkelingen. Bewoners en raadsleden worden vanzelfsprekend bij deze discussie betrokken. Dit gaat gebeuren op zaterdag 15 oktober 2005. Tijdens workshops worden de visies van genoemde verschillende partijen getoetst op van belang zijnde elementen van het Wijkgericht Samenwerken.

Aandachtspunten in de discussienota zijn:

* Van uniforme aanpak tot maatwerk

* Van wijkplannen naar wijkuitwerkingsprogramma's
* De wijkcoördinator als regisseur

* Participatie van bewoners: "om participatie te bevorderen is vernieuwing noodzakelijk"

* Het convenant wijkgericht samenwerken: `Met de kernpartners wordt een kernconvenant afgesloten"

* De mogelijkheden van digitale communicatie
* De dualisering van de politiek

Na 15 oktober zal de discussienota en de verworven reacties een toekomstvisie voor wijkgericht samenwerken worden waarin vraaggericht werken centraal staat. Deze toekomstvisie zal dan de Gemeenteraad aangeboden worden en dan kunnen zij vaststellen of dit het juiste plan van aanpak is voor de toekomst van wijkgericht samenwerken.

21 september 2005