Debat over onderwijs en cultuuroverdracht

Ver. vrienden v/h gymnasium

Persbericht 05 oktober 2005

Debat over onderwijs en cultuuroverdracht
De vereniging Vrienden van het Gymnasium viert dit jaar haar 25 jarig bestaan en organiseert, in samenwerking met het Studium Generale van de Universiteit Utrecht, op 15 oktober 2005 een symposium over de huidige toestand van het onderwijs in Nederland. Tijdens dit symposium, met als thema Cultuuroverdracht begint bij het onderwijs, staan de volgende vragen centraal: Wat heeft de Nederlandse cultuur aan waardevols te bieden aan de nieuwe generaties, wat aan andere culturen en wat is de rol van het onderwijs daarin?

De Vrienden van het Gymnasium willen met dit symposium een brede discussie over de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs op gang brengen. Zij vinden, met vele anderen, dat het onderwijs er in de laatste decennia niet op vooruit is gegaan. De onderwijshervormingen lijken niet te brengen wat er door de voorstanders van werd verwacht. Voor- en tegenstanders van de onderwijsvernieuwingen zullen op het symposium met elkaar in debat gaan. De discussies, waaraan onder anderen Herman von der Dunk en Paul Cliteur zullen deelnemen, worden geleid door Herman Philipse en Ko Traas. Het symposium wordt geopend door Frits Bolkestein en vindt plaats in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

Ter gelegenheid van het symposium verschijnt de bundel Steeds minder leren, de tragedie van de onderwijshervormingen, waarin 37 auteurs op basis van hun maatschappelijke en/of wetenschappelijke expertise hun licht laten schijnen over het onderwijs in Nederland. De bundel bevat kritische beschouwingen over onderwerpen als het door de overheid gevoerde onderwijsbeleid, de gevolgen van de onderwijsvernieuwingen en de opkomst van het 'Nieuwe Leren'. Het eerste exemplaar van het boek - dat na het symposium in de boekhandel verkrijgbaar is - zal tijdens het symposium worden aangeboden aan Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft.

14)
Op 15 oktober 2005 vindt van 13.00-13.30 uur een persconferentie plaats in de Belle van Zuylen-zaal van het Academiegebouw aan het Domplein in Utrecht. Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met:
J.C. Traas, Joshof 8, 4813EX Breda, tel: 076-5227718, j.traas@planet.nl Maria L.A. Rietdijk-Helmer, Pinèllaan 7, 2061LH Bloemendaal, tel: 023 5376772, maria.rietdijkhelmer@quicknet.nl
Voor recensie-exemplaren kunt u contact opnemen met uitgeverij IJzer Utrecht, tel: 030 2521798, uitgeverij.ijzer@hetnet.nl